Εξέγερση μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Αλλοδαποί στασίασαν κατά την ώρα διανομής του φαγητού και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και οικίσκους. Οι αλλοδαποί διαμαρτύρονταν για την παράταση του χρόνου κράτησής τους.

Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την αστυνομία, να τραυματιστούν 10 αστυνομικοί, ενώ δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί αλλοδαπών. Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις (σπασμένες πόρτες, παράθυρα, υαλοπίνακες, κ.λπ.), ενώ οκτώ οικίσκοι κάηκαν ολοσχερώς.

Βίντεο της ΓΑΔΑ από τοα επισόδια στο Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας



Για την αποκατάσταση της τάξης πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή ενισχυτικών δυνάμεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε την 01.00 ώρα περίπου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν 14 αλλοδαποί για απόπειρα απόδρασης στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου ενώ αναζητούνται άλλοι 10.

Το βράδυ της Κυριακής στο Μενίδι συνελήφθησαν οι 2 από τους 10 αλλοδαπούς που είχαν αποδράσει.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι τώρα, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια, (41) αλλοδαποί (17 υπήκοοι Πακιστάν, 9 Αφγανιστάν και 14 Μπαγκλαντές και 1 Μαρόκο), οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ εξετάζεται η υπαίτια συμμετοχή και άλλων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της στάσης κρατουμένων, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της αντίστασης, της απόδρασης και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

«Αναμενόμενος ξεσηκωμός»

Για «αναμενόμενο ξεσηκωμό» των αλλοδαπών κρατουμένων στο Κέντρο Μεταναστών της Αμυγδαλέζας, έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος.

«Οι συνθήκες κράτησης στο Κέντρο είναι άθλιες και ο ξεσηκωμός των μεταναστών ήταν κάτι που το περιμέναμε» λέει και προσθέτει ότι την προηγούμενη Τετάρτη συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να του εκφράσει την ανησυχία του, δεδομένου ότι, όπως είπε, 1.650 άνθρωποι «στοιβαγμένοι» στον ίδιο χώρο «είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να ζήσουν σε κοντέινερ, που το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου».

«Η ζωή των μεταναστών χωρίς χαρτιά καταπατείται διαρκώς στο Κέντρο και η ανακοίνωση της παράτασης κράτησής τους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης ξεχείλισε το ποτήρι» συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι σε καταγγελίες στις οποίες προέβη ο επικεφαλής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή», Πέτρος Κωνσταντίνου, αναφέρεται ότι πριν από πέντε μέρες οι μετανάστες, κρατούμενοι στο Κέντρο, έθεσαν σε λειτουργία το κλιματιστικό χωρίς τη συγκατάθεση των αστυνομικών φρουρών, οι οποίοι έκοψαν την ηλεκτροδότηση σε όλη την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι λόγω εργασιών γίνονταν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποια από τα οικήματα κράτησης.

Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι το κλίμα στο Κέντρο άρχισε να βαραίνει όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, μετανάστες που εκτελούσαν, στο πλαίσιο του μπαϊραμιού, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δέχθηκαν παρενοχλήσεις από τους φρουρούς.