Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με επίκεντρο την Αμφίκλεια -28 χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης- και έγινε αισθητή ακόμη και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής φαίνεται, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, να μην έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ και πολλές δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και υποστηρίζουν ότι η σεισμικότητα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, αφού σημειώνονται μετασεισμοί έως 3,6 Ρίχτερ.
Η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα, την οποία μελετούν οι επιστήμονες.
Οπως δήλωσε στο «Βήμα» ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμης Λέκκας «οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Πρόκειται για ένα άλλο ρήγμα, δυτικά του όρους Καλλίδρομο. Το οποίο, έχει προκαλέσει έναν ακόμη δυνατό σεισμό ισχύος 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το 2008».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο και ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα το ρήγμα που προκάλεσε τους σημερινούς σεισμούς βρίσκεται περί τα 30 χιλιόμετρα μακριά από εκείνο της Αταλάντης και είναι κατά πολύ μικρότερο σε έκταση: «Το ρήγμα της Αμφίκλειας είναι σε μήκος περί τα 5-10 χιλιόμετρα, ενώ εκείνο της Αταλάντης έχει μήκος 35 χιλιομέτρων».
Ο πρώτος σεισμός που έλαβε χώρα στις 12.02 με ένταση 4,3 ρίχτερ φαίνεται να ήταν προειδοποιητικός για εκείνον που θα ακολουθούσε έξι λεπτά αργότερα με ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Στην συνέχεια ακολούθησαν μικρότερης ισχύος σεισμοί, οι οποίοι υπολογίζονται περί τους 70 με μεγαλύτερης έντασης τα 4.7R, μετασεισμός που ταρακούνησε την περιοχή στις 16.44 το απόγευμα.
Αν και μέτριας έντασης ο σεισμός, που έγινε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, έγινε αισθητός από την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που δικαιολογείται από το μικρό εστιακό βάθος του, 20 χλμ.
Από την σεισμική δραστηριότητα προκλήθηκαν μικροζημιές και ρωγμές σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Μενδενίτσα, την Ανάβρα, τηνΔρυμαία, το Τιθρώνιο, την Κάτω Τιθορέα, τα Καμένα Βούρλα και τον Άγιο Κωνσταντίνο, με τα συνεργεία των δήμων να καταγράφουν τις ζημιές.
«Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές σε κατοικίες» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Αμφίκλειας –Ελάτειας κ. Θεόδωρος Ντούρος «Οι μεγαλύτερες καταστροφές συνέβησαν σε ερειπωμένα σπίτια, όπου ράγισαν οι τοίχοι», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο σεισμός που προκλήθηκε στις 12.08 φαίνεται να είναι ο κύριος. «Είναι νωρίς για να προβούμε σε συμπεράσματα, αλλά μάλλον επρόκειτο για τον κύριο σεισμό» δηλώνει ο κ. Λέκκας. «Οι αρκετοί μετασεισμοί που ακολούθησαν εκτόνωσαν την κατάσταση. Βέβαια μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα είναι ξεκάθαρο για το ποιος ήταν ο κύριος και ποιοι οι δευτερεύοντες σεισμοί» επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας.

«Δεν εμπνέει ανησυχία το ρήγμα της Αταλάντης»
Οπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει τη δυνατότητα να διεγείρει το ρήγμα της Αταλάντης εξαιτίας της μικρής του ισχύος και της μεγάλης απόστασης των δύο ρηγμάτων. «Αλλωστε το ρήγμα της Αταλάντης έχει εξαντλήσει την δυναμικότητα του πριν 100 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι «μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης ενδεχομένως να προκαλούσε σοβαρές ζημίες στην εθνική οδό και στις έξι σήραγγες στο πέταλο του Μαλιακού».

Ελεγχοι σε κατασκευές την Πέμπτη

Ελέγχους σε κατασκευές πραγματοποιούν και την Πέμπτη μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Από τα έως τώρα στοιχεία, δύο σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία, ενώ 80 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στο χωριό Ρεγγίνι. Οι μηχανικοί υπολογίζουν ότι σε όλη τη Φθιώτιδα τα κτίρια με ζημιές ίσως είναι πάνω από 300.

Ελέγχους στα κτίρια πραγματοποιούν μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας και της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων.