Την έντονη αντίδραση των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου προκάλεσε η κίνηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αποστείλει τελικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης, τη λίστα με τους υπό κινητικότητα υπαλλήλους, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου, με τίτλο «Η αντίσταση του Βαρβιτσιώτη κράτησε μια μέρα», σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Στο ΥΝΑ, μετά τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας αποδέχτηκαν ότι δεν περισσεύει πολιτικό προσωπικό και ότι το Οργανόγραμμα του Συμβουλίου Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης για συνολικό αριθμό 590 υπαλλήλων είναι δεσμευτικό. Παρόλα αυτά, το βράδυ της 31-7-2013 και ενώ τους επισημάνθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου ότι παρανομούν, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4172/13 έδωσαν στοιχεία για την κατάργηση 48 οργανικών θέσεων πολιτικών υπαλλήλων στο ΥΝΑ».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου αναφέρουν πως «οι επιταγές της τρόικας είναι ισχυρότερες από τους νόμους του κράτους οι οποίοι καταστρατηγούνται για να προχωρήσει με οποιοδήποτε τίμημα η διαθεσιμότητα –απόλυση των πολιτικών υπαλλήλων βρίσκοντας πρόθυμους υπουργούς για την εφαρμογή τους σε σημείο που να αθετούν και τις υπογραφές τους».
Κατηγορούν ακόμη τον υπουργό ότι η διαθεσιμότητα γίνεται, όπως λένε χαρακτηριστικά, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και κάθε ηθικής γιατί από τη μία υπογράφει την απόλυση 48 πολιτικών υπαλλήλων και από την άλλη την πρόσληψη 80 ενστόλων, αντιμετωπίζοντας έτσι με «ρατσιστικά κριτήρια» τους υπαλλήλους του υπουργείου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη, τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στο ΥΝΑ για να μην βγει σε διαθεσιμότητα κανένας υπάλληλος και την αποστολή εξώδικου σε υπουργό, γενικό γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες «για την καταστρατήγηση των διατάξεων του Ν.4172/13 και της Απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, με την οποία προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις του ΥΝΑ ανέρχονται σε 590».
Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως για το θέμα της κινητικότητας ο υπουργός Ναυτιλίας ως αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης σε επιστολή που απέστειλε μαζί με τη λίστα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης των δομών του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία οι οργανικές θέσεις είναι 590 και οι υπάλληλοι 594 – τέσσερις δηλαδή πλεονάζοντες.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Βαρβιτσιώτης επαναλαμβάνει, πάντως, την θέση του πως το υπουργείο είναι υποστελεχωμένο και σημειώνει πως δεν δικαιολογείται ο αριθμός των 50 ατόμων.
Παρόλα αυτά, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επειδή η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και η κινητικότητα αποτελεί αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, το υπουργείο συμβάλει με έναν αριθμό υπαλλήλων από ειδικότητες και δομές που θεωρούνται πλεονάζουσες, καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά«το υπουργείο δεν μπορεί να απόσχει από την κυβερνητική απόφαση».
Επεσήμαιναν, πάντως, πως ο υπουργός δεν επιθυμεί την απόλυση κανενός υπαλλήλου, αντίθετα πιστεύει στην μετακίνηση τους σε θέσεις που μπορούν να προσφέρουν, με βάση τα προσόντα τους.