Εστάλη εν τέλει από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) αργά το βράδυ της Τετάρτης η λίστα με τους υπό κινητικότητα υπαλλήλους (50 σύμφωνα με τον σχεδιασμό), όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου. Λίγο νωρίτερα, διαφαινόταν ότι ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δεδομένη τη θέση του ότι το υπουργείο είναι υποστελεχωμένο και είναι το τελευταίο που ευθύνεται για τη διόγκωση του Δημοσίου, θα βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν υπό καθεστώς κινητικότητας.
Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα ζήτησαν οι πολιτικοί υπάλληλοι το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου συναντήθηκε με τον κ. Βαρβιτσιώτη έξω από το γραφείο του ο οποίος τους είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πιστεύει στον θεσμό της κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, που είναι μια συνολική απαίτηση της κοινωνίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε προς τα μέλη της Ομοσπονδίας ότι οι ανάγκες στο υπουργείο είναι μεγάλες και δεν έχουν ακόμα καθοριστεί και πως οποιοσδήποτε αριθμός υπαλλήλων τεθεί σε κινητικότητα, θα καθοριστεί με βάση τα κριτήρια των αναγκών. Τόνισε, επίσης, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα βρει την κατάλληλη λύση που θα καλύπτει όλες τις πλευρές και ότι δεν σημαίνει πως όσοι τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας θα απολυθούν.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το μέτρο της κινητικότητας το στήριξε και ως βουλευτής και αποτελεί το μόνο τρόπο που θα μας οδηγήσει σε έναν πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ότι σύντομα θα υπάρχει η οριστική θέση του υπουργείου για το θέμα.
«Έξω από κάθε λογική»
Η οποιαδήποτε αναφορά στο ΥΝΑ για διαθεσιμότητα είναι έξω από κάθε λογική, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη Κεντρική Υπηρεσία, στη Ναυτική Εκπαίδευση, στην Πλοηγική Υπηρεσία και στα Νομικά Πρόσωπα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας.
Η ομοσπονδία αναφέρει ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης έχει αξιολογήσει τις δομές του υπουργείου Ναυτιλίας και ο απαραίτητος αριθμός των υπαλλήλων που προτείνει να παραμείνουν είναι ο αριθμός των υπηρετούντων: 590. Πρόσφατα μάλιστα, όπως τονίζει, το ΥΝΑ ζήτησε την πρόσληψη 170 υπαλλήλων για τις Κεντρικές Υπηρεσίες και την Περιφέρεια.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του πολιτικού προσωπικού θεωρούν ότι δεν είναι ηθικό να απολύονται συνάδελφοί τους και να προσλαμβάνονται πολλαπλάσιοι ένστολοι στο ίδιο υπουργείο, ένα χρόνο μάλιστα μετά την πανηγυρική ανασύσταση και τέσσερις μήνες μετά την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ, χωρίς την ύπαρξη οργανισμού, χωρίς περιγραφή των θέσεων, χωρίς νέα αξιολόγηση οργανικών μονάδων σε κέντρο και περιφέρεια του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.
Επίσης σε πρόσφατη συνεδρίαση του το ΔΣ των πολιτικών υπαλλήλων αποφάσισε σε περίπτωση που αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για κινητικότητα – διαθεσιμότητα του προσωπικού να προχωρήσει σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία σε 48 ώρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με παράλληλες συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας.