Mια περίεργη υπόθεση εμπρησμού, στη δασική περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, απασχολεί τις Αρχές του νησιού.

Οπως είχε αναφέρει «Το Βήμα» από τις αρχές της εβδομάδας εξετάζονταν ως ύποπτοι δυο μετανάστες που κατάγονται από το Αφγανιστάν και ειδικότερα ένας 42χρονος, ο οποίος δηλώνει επιχειρηματίας και ένας 28χρονος, κατά δήλωσή του, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι βρέθηκαν να κρύβονται σε μικρή εκκλησία κοντά (περίπου 500 μ.) στο σημείο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά.
Οι δυο μετανάστες είχαν συλληφθεί από τους αστυνομικούς για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς δεν είχαν χαρτιά, οδηγήθηκαν τότε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο ζήτησε από την Αστυνομία να συνεχίσει την έρευνα και έτσι οι δύο αλλοδαποί προσήχθησαν στο εισαγγελικό γραφείο σήμερα, Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί είχαν υποστηρίξει πως επέβαιναν σε σκάφος, το οποίο χάλασε και έπεσαν στη θάλασσα. Τα κύματα τους παρέσυραν σε απόκρημνη ακτή της Σάμου και θέλησαν να ανάψουν φωτιά για να δουν τον καπνό αστυνομικοί και να τους απεγκλωβίσουν από το σημείο. Ωστόσο όταν είδαν πως η πυρκαγιά άρχισε να παίρνει διαστάσεις την έσβησαν αμέσως. Με βάση την αναφορά τους αντιμετώπισαν κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια.
Εξαρχής ωστόσο η υπόθεση είχε θεωρηθεί πιο σοβαρή από την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να μετέβη στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν οι αξιωματικοί που ανέλαβαν την έρευνα ζήτησαν από τους δύο υπόπτους να τους υποδείξουν το σημείο όπου έβαλαν τη φωτιά, διαπίστωσαν πως απείχε περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον χώρο, όπου ήταν το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Τέτοια απόσταση, ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, δεν δικαιολογείται. Είτε οι δύο ύποπτοι έκαναν λάθος, είτε λένε ψέματα. Με βάση το στοιχείο αυτό ο εισαγγελέας τελικά μετέτρεψε την κατηγορία σε εμπρησμό από πρόθεση, ζητώντας να εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεση, ενώ οι δύο αλλοδαποί κρατούνται.