Για 18η συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο στη Ρόδο, τα μαθήματα της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας. Στο άκουσμα «Ροδιακή Ακαδημία» οι περισσότεροι θα αναρωτηθούν περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ίσως να μην έχουν άδικο. Ωστόσο, αυτή η αθόρυβη διεθνής πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα γνωστή και αναγνωρισμένη στο εξωτερικό.
Η λειτουργία της Ροδιακής Ακαδημίας ξεκίνησε το 1996 ως διεθνές συλλογικό εγχείρημα, στο οποίο, μαζί με το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου που εδρεύει στη Ρόδο, συνεργάζονται: το Κέντρο για το Δίκαιο και την Πολιτική Διαχείρισης των Ωκεανών της Βιρτζίνια (Η.Π.Α.), το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Χαϊδελβέργης, το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας της Ουτρέχτης και, από το 2003, το Ισλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ροδιακή Ακαδημία δημιουργήθηκε με στόχο, όχι μόνο τη διδασκαλία και τη μελέτη του Δικαίου της Θάλασσας (με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) αλλά και την προώθηση της γενικής εφαρμογής του. Γι’ αυτό η Ροδιακή Ακαδημία στόχευσε στο να προσελκύσει ως φοιτητές της όχι μόνο όσους επιθυμούσαν μια εμβάθυνση ή εξειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και στελέχη που ήδη δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε τομείς που έχουν σχέση με την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.
Τα συνεργαζόμενα στη διοργάνωση της Ροδιακής Ακαδημίας επιστημονικά ιδρύματα έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή των διδασκόντων. Έτσι, στη Ροδιακή Ακαδημία έχουν διδάξει μέχρι σήμερα δεκαπέντε (σε σύνολο 21) δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδρεύει στο Αμβούργο, μεταξύ των οποίων και όλοι σχεδόν οι διατελέσαντες μέχρι σήμερα πρόεδροι του δικαστηρίου αυτού, όπως επίσης και δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Ογουάντα.
Μέχρι σήμερα, έχουν φοιτήσει σε αυτήν περισσότεροι από 650 φοιτητές από 109 χώρες, στην πλειονότητα τους διπλωμάτες, υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, στελέχη υπουργείων, ερευνητές και πανεπιστημιακοί. Aπόφοιτους της Ροδιακής Ακαδημίας συναντά κανείς σήμερα σε σημαντικότατες θέσεις, σε υπουργεία, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς και ιδιαιτέρα στο στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και μεταξύ των μελών πολλών εθνικών αντιπροσωπειών.
Απόδειξη της αναγνώρισης που απολαμβάνει η Ακαδημία σε διεθνές επίπεδο αποτελεί και το κύρος του βραβείου Onassis Distinguished Scholar Award που έχει θεσμοθετήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για να απονέμεται από τους διευθυντές της Ακαδημίας σε άτομα με σημαντική προσφορά στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας.
Η Ροδιακή Ακαδημία δεν αποτελεί τη μόνη διεθνή δραστηριότητα του Ινστιτούτου Αιγαίου. Από το 2010 το Ινστιτούτο εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό «Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Springer που εδρεύει στη Χαιδελβέργη.