Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης την Τρίτη το πρωί για τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, και οι υπουργοί της κυβέρνησης που εμπλέκονται με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τη μείωση δομών σε υπηρεσίες και φορείς που εποπτεύουν δίνουν το σήμα του «πες το κι έγινε» ή αλλιώς οι εντολές του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά θα γίνουν πράξη. Ολοι ρίχτηκαν στη μάχη της επιβεβαίωσης ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί πως η κυβέρνηση δεν θα βγει εκτός των χρονοδιαγραμμάτων με βάση τη συμφωνία της με την τρόικα για 4.000 απολύσεις και ένταξη στη διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του 2013.
Εσπευσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την αναγγελία της συνάντησής του, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γιώργο Βέη να προσδώσει χαρακτηριστικά «δικαιοσύνης» στις επόμενες κινήσεις για την αναδιάρθρωση στη δημόσια διοίκηση και στις μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μείωση και την κατανομή του προσωπικού. Αλλωστε, αν και ξορκίζουν οι κυβερνητικοί το ενδεχόμενο να ξαναγίνουν οριζόντιες περικοπές, έχουν πάντα κάποια «καβάτζα» εν είδει προϋποθέσεων για να «μην αναγκαστούν» να προχωρήσουν σε λύσεις «τσεκουράτες». Εμφανίζονται να προτάσσουν την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, αλλά ο χρόνος πιέζει και όλα είναι υπό την αίρεση ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα.
Ετσι, το ΑΣΕΠ προβάλλεται ως εχέγγυο των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στην αξιολόγηση για πιο δίκαιη μείωση και κατανομή προσωπικού. Παράλληλα, η συζήτηση για «σκληρό» ή «μαλακό» ΑΣΕΠ (διαδικασία με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή με κάλυψη θέσεων υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ) έρχεται να συνεισφέρει ως εργαλείο «παντός καιρού», ώστε, η κυβέρνηση να έχει έναν μπούσουλα για τις επόμενες κινήσεις. Αλλωστε, πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι οι προσπάθειες, ακόμα και αν μερικές φορές ενέχουν στοιχεία οριζόντιων παρεμβάσεων, πρέπει «να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες». Η κυβέρνηση αναζητά άλλωστε τρόπους για να γεμίσει «δεξαμενές» υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα αλλά και με προσανατολισμό για έξοδο…
Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης κινήθηκε άμεσα μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ώστε να ενημερώσει ότι προχώρησε ήδη στην αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με μείωση οργανικών μονάδων που θα επιφέρει και δημοσιονομικό όφελος.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ θα τεθεί στην αιχμή του δόρατος. Αλλωστε έχει καταστήσει σαφές ότι μόνο εάν προχωρήσει αυτή διαδικασία, οι δήμοι δεν θα αποτελέσουν για μια ακόμα φορά «δεξαμενή» για να βρεθεί η κυβέρνηση εντός μνημονιακών στόχων σχετικά με διαθεσιμότητα και απολύσεις προσωπικού. Με άλλα λόγια, μονά-ζυγά, η κυβέρνηση κερδίζει· είτε αποδεχτούν οι αυτοδιοικητικές Αρχές -και ει δυνατόν οι εργαζόμενοι στους δήμους- τους κανόνες του παιχνιδιού που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα οι οποίοι οδηγούν εν δυνάμει πολύ μακρύτερα από την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, δηλαδή ως την έξοδο, είτε, εφόσον δεν «συμμορφωθούν», να πέσει η ευθύνη για την έξοδο στους αντιδρώντες.
Την ίδια ώρα αναμένεται ότι θα προωθηθεί η εφαρμογή της ενδοδημοτικής μετακίνησης δημοτικών υπαλλήλων ενώ δεν έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες το ενδεχόμενο να γίνουν καταργήσεις/συγχωνεύσεις δημοτικών φορέων και νομικών προσώπων ΟΤΑ.
Πάντως, ο κ. Μιχελάκης στο πλαίσιο των προτροπών – εντολών του Πρωθυπουργού ανέδειξε τις αναδιαρθρώσεις στη Γενική Γραμματεία Ισότητας ως χαρακτηριστικές για το πώς μια Γενική Γραμματεία γίνεται πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική για τον πολίτη, ενώ παράλληλα μειώνονται σημαντικά τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Με το νέο οργανόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας θα είναι κατά 17 λιγότερες οι οργανικές θέσεις (από 25 μένουν οκτώ) και αντίστοιχα συρρικνωμένες οι θέσεις ευθύνης (καταργούνται οι 17 από τις 25) ενώ συγχωνεύονται σε δύο οι πέντε διευθύνσεις, καταργείται η θέση του γενικού διευθυντή και μειώνονται σε έξι από 19 που ήταν τα τμήματά της.
Βεβαιως την ίδια ώρα αναστάτωση υπάρχει στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης ενώ οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και σε άλλους τομείς (π.χ. αμυντική βιομηχανία) προκαλούν προβληματισμό και αντίδραση εργαζομένων. Πάντως δεν πέρασε απαρατήρηση μια διατύπωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μιλώντας στον Real FM δεν απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε από πού θα προκύψουν οι απολύσεις. «Είναι οργανισμοί που θα κλείσουν. Δομές που θα κλείσουν στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας» είπε μεταξύ άλλων.