Στο θάνατο ενός από τους δραπέτες των Τρικάλων, του Μαριάν Κόλα, κατέληξε συμπλοκή με την αστυνομία σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Βροσίνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο.

Μαζί του ήταν και δεύτερος δραπέτης, ο Ιλίρ Κούπα, που θεωρείται ότι έχει τραυματιστεί και για τον εντοπισμό του οποίου η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ιλίρ Κούπα εκτιμάται ότι βρίσκεται στις απόκρημνες πλαγιές κοντά στον ποταμό Καλαμά και οι αστυνομικοί αισιοδοξούν ότι δεν θα ξεφύγει από τον κλοιό.

Σημειώνεται ότι η περιοχή όπου έπεσε νεκρός ο Μαριάν Κόλα, από τα ξημερώματα βρίσκεται αποκλεισμένη σε μια μεγάλη περιμετρική ακτίνα 20 χιλιομέτρων.

Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε ένας άνδρας των ΕΚΑΜ ο οποίος φέρει σοβαρό τραύμα στο γόνατο, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο αστυνομικός υπέστη βαρύ τραυματισμό από πυροβόλο όπλο, στην περιοχή του δεξιού γόνατος, το οποίο προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα, χωρίς ευτυχώς νευραγγειακές βλάβες.

Ο άνδρας των ΕΚΑΜ θα παραμείνει για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Το νοσοκομείο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής αστυνομίας και στηρίζει το έργο της.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, ανακοινώνεται ότι, όπως διακριβώθηκε δακτυλοσκοπικά, ο ένοπλος δράστης που τραυματίστηκε θανάσιμα σήμερα τα ξημερώματα (21.07.2013), στην περιοχή Βροσίνα Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με αστυνομικούς, είναι ο αναζητούμενος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, υπήκοος Αλβανίας (Επ.) KOLA (Ον.) MARIAN.

Στο χώρο της συμπλοκής, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· Ένα (1) πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με διπλό γεμιστήρα

· Ένα (1) πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες

· Μια (1) αυτοσχέδια χειροβομβίδα.

Ο τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου υπεβλήθη σε επέμβαση.

Οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, για τον εντοπισμό και την σύλληψη του δεύτερου ένοπλου δράστη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας επικοινώνησε το πρωί τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τη συμπλοκή και το αποτέλεσμά της.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας είχε επικοινωνία με το νοσοκομείο Ιωαννίνων προκειμένου να ενημερωθεί για την υγεία του τραυματισμένου αστυνομικού και να ευχηθεί ταχεία ανάρρωση. Σε νέα επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την κατάσταση του τραυματία αστυνομικού.

Στο σημείο είχαν χαθεί τα ίχνη των δύο καταζητούμενων δραπετών πριν από 15 ημέρες. Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραμείνει στην περιοχή θεωρώντας πως δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν στην Αλβανία διασχίζοντας τον Καλαμά.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 4, τους δύο δραπέτες εντόπισαν μέλη των ΕΚΑΜ χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από το βράδυ επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Την παρουσία των δύο κακοποιών αντιλήφθηκε αστυνομικός ο οποίος ενημέρωσε τους συναδέλφους του και φώναξε «ακίνητοι, αστυνομία».

Ο Μαριάν Κόλα άρχισε πρώτος να πυροβολεί στα τυφλά -τραυματίζοντας τον αστυνομικό των ΕΚΑΜ- και οι αστυνομικοί απάντησαν με ριπές.

Ο Ιλίρ Κούπα τράπηκε σε φυγή, πιθανόν τραυματισμένος, καθώς στην περιοχή βρέθηκαν κηλίδες αίματος που δεν ανήκουν στον Μ.Κόλα.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή μία σφαίρα στην πλάτη, από απόσταση 20-30 μέτρων, προκάλεσε στον Μ.Κόλα τυφλό θανατηφόρο τραύμα. Η νεκροψία-νεκροτομή θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

Στην κατοχή του ο Μαριάν Κόλα είχε ένα καλάσνικοφ και γεμιστήρες, μία αυτοσχέδια χειροβομβίδα, ένα πιστόλι που οι δραπέτες είχαν αφαιρέσει από αστυνομικό κατά τη συμπλοκή στο Δίστομο και ξυραφάκια.

Η εμφάνισή του, υποστηρίζεται, σε συνδυασμό με το ότι είχε σακίδιο με μαγειρεμένο φαγητό, οδηγεί την αστυνομία στην υπόθεση πως οι δύο δραπέτες είχαν βρει καταφύγιο σε κάποιο σπίτι.

Το σημείο στο οποίο εντοπίστηκαν οι δραπέτες ήταν ένα από τα σημεία που υποπτευόταν από νωρίς η αστυνομία και γι’ αυτό θεωρείται ότι οι δύο κακοποιοί μπορεί να παρέμειναν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπό έρευνα είναι αν και ποιος παρείχε προσωρινό καταφύγιο και τροφή στους δραπέτες.

Η σορός του ενός δραπέτη παραμένει στο σημείο της συμπλοκής, όπου αναμένετο ιατροδικαστής.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Κυριακή, είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Αγρίνιο το μνημόσυνο του υπαρχιφύλακα Γεώργιου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφάλειας Λειβαδιάς και έχασε τη ζωή του από τα πυρά που άνοιξαν εναντίον του οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιουνίου στο Δίστομο.