Αντιδράσεις έχει προκαλέσει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, αναφορικά με την μεταφορά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το υπουργείο στο οποίο μέχρι σήμερα ανήκαν, στο υπουργείο Εργασίας, με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, τα οποία διέπουν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στο σύνολό τους, και την αντίστοιχη μεταφορά των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εμπορίου.
Πρόκειται για την εγκύκλιο, η οποία αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/28-02-2012 (Α,38) – φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας – και σχετίζεται με την μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ως ιδιωτικών υπαλλήλων, στο υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, η συγκεκριμένη εγκύκλιος, διασαφηνίζει το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών «τραβώντας» το μέχρι σήμερα πέπλο προστασίας, το οποίο τους κάλυπτε.
«Υπήρχε υποχρέωση, με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, να αποσαφηνιστεί το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αίροντας την διάκριση προστασίας τους και εναρμονίζοντας τους με τα δεδομένα των ιδιωτικών υπαλλήλων, στο πλαίσιο της γενικότερης μεταβίβασης των εργασιακών σχέσεων πολλών ιδιωτικών υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας» δηλώνουν από το κτίριο του Αμαρουσίου.
Στην αντίπερα όχθη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.), η οποία κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου και την κυβερνητική πολιτική. «Κανένα ιδιωτικό σχολείο δεν θα ανοίξει από Σεπτέμβριο» προειδοποίησαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που προσανατολίζονται σε απεργίες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μπροστά «στις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας στο vima.gr, «όσο υπάρχει το Σύνταγμα, το οποίο διέπει με ειδικό νόμο την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν μπορεί καμία εγκύκλιος να μας»πετά» στο υπουργείο Εργασίας σαν ιδιωτικούς υπαλλήλους. Είμαστε εκπαιδευτικοί και θα κυνηγήσουμε με κάθε τρόπο την αναστολή της συγκεκριμένης εγκυκλίου».
Θετικοί, αντίθετα, είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς όπως εξηγούν «μας δίνεται η δυνατότητα να μπορούμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση μόνοι μας στα σχολεία, όπου προκύπτουν φαινόμενα δυσχερών συνθηκών και να αντικαταστήσουμε τους εκπαιδευτικούς αυτούς, χωρίς την παρέμβαση των υπηρεσιακών συμβουλίων».
Αντίδραση της ΔΗΜΑΡ
Αντιδράσεις καταγράφονται ήδη και από το κόμματα. Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασε την αντίθεση της στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με το σκεπτικό ότι «η ιδιωτική εκπαίδευση, και όχι μόνο η δημόσια, βρίσκεται σύμφωνα με το Σύνταγμα στην ευθύνη της Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Παιδείας. Η ρύθμιση αυτή συνιστά παραβίαση της συνταγματικής επιταγής, ανοίγει το δρόμο σε ομαδικές απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και ευνοεί κατάφωρα τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων».