Δεκαοκτώ ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και οραματιστές από οκτώ χώρες θα παρουσιάσουν και θα προτείνουν τρόπους ένταξης βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων ιδεών στις 26 Ιουλίου στο Κάστρο της Καλαμάτας και στις 27 Ιουλίου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης για το TEDx Καλαμάτας. Πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση ΤEDx στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Στους ομιλητές –στα πρότυπα του «μητρικού» TED θα έχουν ως και 18 λεπτά για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και το όραμά τους –περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως η γαλλίδα ακτιβίστρια Rokhaya Diallo, με γονείς από τη Σενεγάλη και την Γκάμπια, η οποία έχει ψηφιστεί στην 36η θέση των Γαλλίδων με τη μεγαλύτερη επιρροή και έχει τιμηθεί από παγκόσμιους οργανισμούς για τη δράση της κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων· η βουλευτής-σύμβολο κατά των διακρίσεων στα άτομα με αναπηρία Safak Pavey· δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που έχουν διακριθεί για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων· ο σημαντικός αρχιτέκτονας David Sim και άλλοι πολλοί.

«Η Καλαμάτα τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε η πρώτη περιφερειακή πόλη της Ελλάδας που φιλοξένησε διοργάνωση TEDx. Αυτή τη φορά πετυχαίνουμε μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς για πρώτη φορά το TEDx θα διεξαχθεί σε ένα αρχαίο θέατρο και ένα φράγκικο κάστρο»
λέει ο 27χρονος Παναγιώτης Καραμπίνης, διοργανωτής της συγκεκριμένης προσπάθειας. «Δεν πιστεύω ότι το σχετικά μικρό μέγεθος της πόλης είναι ανασταλτικός παράγοντας. Iσα-ίσα, όταν το TED προχώρησε στη δημιουργία του TEDx, δηλαδή των κατά κάποιον τρόπο franchise συνεδρίων που τηρούν τις προδιαγραφές του TED, είχε στο μυαλό του όχι μόνο συνέδρια σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, αλλά ακριβώς τη διάχυση της φιλοσοφίας του TED σε κάθε επίπεδο» εξηγεί.
Πέρα από την ευκαιρία για το τοπικό κοινό αλλά και τους επισκέπτες (οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 1.200 άτομα, καθώς ήδη έχουν προπωληθεί περίπου 650-700 εισιτήρια) να ακούσουν αυτούς τους σημαντικούς ομιλητές, οι διοργανωτές του TEDx Καλαμάτας επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και σε έναν ευρύτερο στόχο. «Θέλουμε να δείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της αποκέντρωσης. Και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο συνεδριακός τουρισμός και γενικότερα η διοργάνωση σημαντικών διεθνών γεγονότων σε ελληνικές πόλεις. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε το μοντέλο των δύο βραδιών αντί της μίας ολοήμερης συνάντησης. Γι’ αυτό και επιλέχθηκαν αυτοί οι χώροι, όπως το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που αποτελούν και δέλεαρ για ομιλητές διεθνούς κύρους. Ποιος δεν θα ήθελε να δώσει μια ομιλία σε ένα αρχαίο θέατρο. Η χώρα μας είναι γεμάτη από τέτοιους χώρους» λέει ο κ. Καραμπίνης. Μετά το TEDx της Καλαμάτας, το οποίο φαίνεται να καθιερώνεται, σειρά θα έχουν και άλλες ελληνικές πόλεις. «Ακολουθούν η Ρόδος, το Ηράκλειο και ελπίζω και άλλοι» λέει ο κ. Καραμπίνης. «Στην αρχαιότητα η Ελλάδα ήταν ένα από τα κέντρα των παγκόσμιων ιδεών. Με πλεονέκτημα τη θέση της μπορεί να ξαναγίνει».
Τι είναι το ΤΕD


Το TED (Technology, Entertainment, Design) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη σε έναν σκοπό που συνοψίζεται από το μότο «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1984 ως ένα συνέδριο που στόχο είχε να φέρει σε επαφή τρεις κόσμους, την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και τον σχεδιασμό (τα ακρωνύμια των οποίων στα αγγλικά σχηματίζουν το TED).
Μεταξύ των πολλών πρωτοβουλιών του TED, βασικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα TEDx. Το «x» υποδηλώνει την αυτοοργάνωση τοπικών και ανεξάρτητων εκδηλώσεων με εξαίρετους ομιλητές και σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
Το TEDxKalamata θα πραγματοποιηθεί σε δύο βραδιές, στις 26 και 27 Ιουλίου. Η πρώτη θα λάβει χώρα στο Κάστρο Καλαμάτας και την επομένη το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης. Κάθε βραδιά περιλαμβάνει εννέα ομιλίες και τη διοργάνωση υποστηρίζουν 50 εθελοντές. Το εισιτήριο στοιχίζει 15 ευρώ για την πρώτη ημέρα και 20 ευρώ για τη δεύτερη (25 ευρώ είναι το κόστος για το εισιτήριο διημέρου). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tedxkalamata.com.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 12 Ιουλίου 2013

HeliosPlus