Αποχώρησε το πρωί της Πέμπτης από την Πάτρα ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και επικεφαλής του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας» κ. Βλαντίμιρ Γιακούνιν, μεταφέροντας στη χώρα του τον Σταυρό του πολιούχου της αχαϊκής πρωτεύουσας, με αφορμή τα 1.025 χρόνια από τότε που οι Ρώσοι ασπάστηκαν τον χριστιανισμό.
Ο κ. Γιακούνιν μεταφέρει το ιερό κειμήλιο σε ειδική πτήση, που απογειώθηκε από τον Άραξο, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειωτέον ότι ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα αποτελεί το σύμβολο και κοσμεί τη σημαία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, αυτήν αναρτούσαν στα πλοία τους οι έλληνες ναυσιπλόοι μετά την υπογραφή της συνθήκης «Κιουτσούκ – Καϊναρτζή» που έδωσε το δικαίωμα στους Ρωμιούς να εμπλακούν στην εμπορική ναυτιλία υπό ρωσική σημαία.
Προηγήθηκε η μεταφορά του Σταυρού στο αεροδρόμιο του Αράξου από δύο στρατιωτικά αγήματα, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε λειτουργία στον καθεδρικό ναό της πόλης, η οποία χαρακτηρίστηκε από θρησκευτική κατάνυξη και την έντονη παρουσία των πιστών.
Τη νύχτα της Πέμπτης ο κ. Γιακούνιν ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε δείπνο που παρέθεσε το Ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» παρουσία της τοπικής πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας. Απευθυνόμενος στους καλεσμένους, ο πρόεδρος του ιδρύματος χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή ότι η Εκκλησία της Ελλάδος παραχώρησε τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα στη Ρωσική Εκκλησία, παρατήρησε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η οικογένεια είναι οι αξίες που αποτελούν τα θεμέλια της ύπαρξης του ελληνικού και του ρωσικού λαού, ενώ σχολίασε ότι πλέον δυστυχώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως μονάδες κατανάλωσης προϊόντων.
«Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα δεν είναι μόνο μεταφορά ενός κειμηλίου» είπε και χαρακτήρισε το γεγονός ισάξιο της έλευσης της Τίμιας Ζώνης στη Ρωσία. Ο κ. Γιακούνιν τόνισε ότι ο χρόνος πλέον είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας, ενώ μετέφερε την παρατήρηση που του είχε κάνει ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος ότι η Ορθοδοξία σήμερα απειλείται από πολλές δυνάμεις. Μάλιστα, ευχήθηκε η έλευση του Σταυρού στη Ρωσία να αποτελέσει το σύμβολο της ύπαρξης της χώρας, την οποία, όπως είπε, πολλοί θα ήθελαν να δουν να τελειώνει.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί η επίσημη παρουσίαση του εγχειρήματος της μεταφοράς του Σταυρού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιακούνιν εξήρε τους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία. «Ξεκινάμε να μαθαίνουμε την ιστορία της Ρωσίας μαθαίνοντας την ιστορία της Ελλάδας» είπε και χαρακτήρισε τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και όλους τους ορθόδοξους λαούς.
«Ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος βάπτισε τη Ρωσία» είπε, εξήρε τη στενή σχέση του ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας» με την Εκκλησία της Ελλάδος και σημείωσε ότι σε όποιες πόλεις μεταφερθεί το κειμήλιο θα συγκεντρώνονται χρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στη Μητρόπολη Πατρών για τις ανάγκες συντήρησης του καθεδρικού ναού.
Ο κ. Γιακούνιν υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον πολιτισμό των αξιών μας» κατά των οποίων, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια καταστροφής τους, ενώ συμπλήρωσε ότι χωρίς την οικογένεια, την πίστη και την αγάπη καταστρέφεται η ανθρώπινη ψυχή.
«Δεν είναι σωστό ένας άνθρωπος να κατηγορείται για την πίστη του όπως γινόταν παλιά. Πρέπει να πολεμήσουμε για την πίστη μας» τόνισε και υπογράμμισε ότι η θερμή υποδοχή που γνώρισε η έλευση της Τίμιας Ζώνης στη Ρωσία αποτέλεσε έκπληξη σε όσους πίστευαν ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει πια πίστη, παρατηρώντας ότι αντίστοιχο θετικό κλίμα υπάρχει και σήμερα.
Όπως τόνισε, ο Σταυρός θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Πούλκοβο» της Αγίας Πετρούπολης, έπειτα θα μεταφερθεί στον μητροπολιτικό ναό της πόλης και μετά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζαν, όπου θα τον υποδεχθεί ο πατριάρχης Μόσχας. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον ναό του Σωτήρος της Μόσχας.
Στο μεταξύ, ο κ. Γιακούνιν επιβεβαίωσε το ρωσικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημειώνοντας ότι εξετάζονται πιθανές συνέργειες τόσο με άλλες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες όσο και με τη ναυτιλία.