«Στεγνό» και με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ έχει μείνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» εν μία νυκτί στο μοναδικό καρδιοχειρουργικό ίδρυμα της χώρας είναι πλέον ορατός. Το ΩΚΚ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα το 2013. Την ίδια ώρα, τα χρέη σε προμηθευτές αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Τα πρώτα «καμπανάκια» προς τους εργαζόμενους ήχησαν την Τρίτη. Εκπρόσωποι της διοίκησης τους ενημέρωσαν, άτυπα, ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, το Σεπτέμβριο το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα ρευστότητας. Η κατάσταση αυτή θα έχει, όπως κατάλαβαν, άμεσο αντίκτυπο και στις αμοιβές τους, οι οποίες θα πάψουν να καταβάλλονται κανονικά, αν βεβαίως το νοσοκομείο αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο», σενάριο που δεν αποκλείστηκε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Επιστημονική Επιτροπή Ιατρών του Ωνασείου άρχισε να ενημερώνει μέσω e mail (βλ.παρακάτω το κείμενο) τα μέλη της, σημαίνοντας συναγερμό. Οι γιατροί του νοσοκομείου κήρυξαν στάση εργασίας από τις 9 μέχρι 11 σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, ενώ σε λίγα λεπτά αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου, το οποίο στη 1.00 μμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το ΩΚΚ ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρω την τελευταία διετία. Άλλα τόσα οφείλει το Κέντρο στους προμηθευτές του. Από την κρατική επιχορήγηση, της τάξεως των περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, η οποία τα προηγούμενα χρόνια διδόταν τμηματικά κάθε τρεις με τέσσερις μήνες στο Κέντρο, δεν έχει ακόμη σταλεί ούτε ευρώ.

Το e mail της Επιστημονικής Επιτροπής

«Μέλη του ΔΣ της ΕΕΙ, παρέστησαν σήμερα 9.7.13 σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, τον Γενικό Διευθυντή τους συντονιστές των τομέων και Διευθυντές των καρδιοχειρουργικών τμημάτων, με θέμα την οικονομική κατάσταση του ΩΚΚ.

»Ο πρόεδρος του ΩΚΚ και ο γενικός διευθυντής εξέθεσαν τα δεδομένα της παρούσας οικονομικής κατάστασης του ΩΚΚ με τα μελανότερα δυνατά χρώματα. Επίσης έγινε λόγος για οξύ ταμειακό πρόβλημα ρευστότητας του κέντρου που φέρεται να κινδυνεύει ακόμα και με αιφνίδια παύση της λειτουργίας του. Έγινε ακόμα ενημέρωση για τις αγωνιώδεις επαφές της Διοίκησης με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα (δεδομένων και των προσφάτων αλλαγών στην ηγεσία τους).

»Ο πρόεδρος του ΩΚΚ μας ενημέρωσε ότι στο επόμενο ΔΣ 11/7/13 θα συζητηθούν και πιθανότατα θα αποφασισθούν νέες μισθολογικές μειώσεις των ιατρών.

»Τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΙ παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις του ιατρικού σώματος. Καλούμε το ιατρικό σώμα επειγόντως για ενημέρωση την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 και ώρα 8.30 στον 7ο όροφο με ταυτόχρονη προκήρυξη στάσης εργασίας 8-11».