Με το Συμβούλιο Εφετών να αναβάλει για άλλη μια φορά την απόφαση επί του αιτήματος αποφυλάκισης του απεργού πείνας Κώστα Σακκά -αυτή τη φορά για αύριο, Πέμπτη-, δεκάδες πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νομικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι και πρώην κρατούμενοι αποφάσισαν να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στον κρατούμενο, προαναγγέλλοντας ότι εάν δεν έχει ληφθεί η δικαστική απόφαση έως τη Δευτέρα θα αρχίσουν κι εκείνοι απεργία πείνας.

Καταγγελίες για αναίτια επίθεση αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ

Εντω μεταξύ, ένταση επικράτησε έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης όταν, σύμφωνα με καταγγελίες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ επιτέθηκαν σε άτομα που μοίραζαν φυλλάδια με συνθήματα αλληλεγγύης στον προφυλακισμένο και απεργό πείνας Κ.Σακκά.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως περίπου 100-150 άτομα βγήκαν από το σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη και έκαναν πορεία στον πεζόδρομο της Διον.Αρεοπαγίτου κρατώντας πανό φωνάζοντας συνθήματα και γράφοντας με σπρέι σε τοίχους μηνύματα συμπαράστασης στον Κ.Σακκά. Όταν έφτασαν έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε επέμβαση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επικράτησε ένταση και στη συνέχεια οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 10 προσαγωγές. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε η εκτίμηση πως οι νεαροί επρόκειτο να κινηθούν προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προκειμένου να αναρτήσουν το πανό.

Ο Κώστας Σακκάς είναι απεργός πείνας για 37η μέρα, διεκδικώντας την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 31 μήνες προφυλάκισης -πέραν κάθε νόμιμου ορίου- χωρίς να έχει δικαστεί. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του κατά 6 μήνες.

Ο Κ.Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς -κατηγορία που ο ίδιος αρνείται, υπερασπιζόμενος όμως την αναρχική του ταυτότητα.

Λόγω της απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Έχει χάσει τουλάχιστον 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών, που επρόκειτο να λάβει απόφαση για το αίτημα αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά χθες, Τρίτη, ανέβαλε τη συνεδρίαση για αύριο, Πέμπτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο πλευρό του Κώστα Σακκά αποφάσισαν να ταχθούν εμπράκτως δεκάδες πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, νομικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι και πρώην κρατούμενοι.

Οι πολίτες αυτοί προαναγγέλλουν ότι εάν έως τη Δευτέρα δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Εφετών επί του αιτήματος αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα του αναρχικού Κώστα Σακκά και διεκδικούμε, πλάι του, την άρση της άδικης και παράνομης κράτησής του για 2,5 χρόνια, χωρίς δίκη» σημειώνουν. Για την απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης εκπρόσωποι των πολιτών αυτών δίνουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

Παράλληλα, την άμεση αποφυλάκιση του Κ.Σακκά ζητούν με επιστολή τους οι συγγραφείς του βιβλίου «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική». Διευκρινίζοντας ότι αν και διαφωνούν απολύτως με την ιδεολογία του Κ.Σακκά, θεωρούν ότι «η παράταση της προφυλάκισής του πέραν του προβλεπόμενου από την Ποινική Δικονομία 18μηνου είναι ντροπή για τη δημοκρατία και για όλους μας. […] Οι κρατικοί λειτουργοί που παραβιάζουν τα νομικά (και κατ’ επέκταση, τα ανθρώπινα) δικαιώματα του Κώστα Σακκά τραυματίζουν τη δημοκρατία περισσότερο από τις πράξεις που του αποδίδονται».

Το αίτημα συνυπογράφουν οι: Τέος Ρόμβος, Αλέκος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος (Κάιν), Κυριάκος Αθανασιάδης, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Εξαδάκτυλος, Θανάσης Τριαρίδης, Θοδωρής Ηλιόπουλος, Γιώργος Μοναστηριώτης, Θανάσης Πολλάτος, Γιάννης Ευαγγέλου, Άγγελος Νικολόπουλος.

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρίσκονται τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, από ομάδα αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κ.Σακκά.

Κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποιείται και στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων για την απελευθέρωση του Κώστα Σακκά.

Χθες, Τετάρτη,ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα του Κ.Σακκά, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, προκειμένου «να σταματήσει η προφυλάκιση του κατηγορούμενου, του οποίου η υγεία και η ζωή κινδυνεύει, αφού βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου 2013».

Εξ άλλου, στην παράταση της προφυλάκισης του απεργού πείναςέχουν αντιδράσει τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι Γιατροί του Κόσμου ανέλαβαν πρωτοβουλία να επισκεφθούν τον απεργό πείνας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται, ωστόσο ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς που έχει αναλάβει τη φύλαξη του κρατούμενου, απαγόρευσε τη συνάντηση.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο έξω από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Την Παρασκευή, ο Κώστας Σακκάς ανταποκρίθηκε στα συνθήματα των συγκεντρωμένων από το παράθυρο του δωματίου του.