Eνας 48χρονος διευθύνων σύμβουλος γενικής κλινικής στο Αιγάλεω συνελήφθη για παράνομη διάθεση και διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.
Επικίνδυνες για την υγεία «συνήθειες» εντοπίστηκαν σε έλεγχο που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας. Ύστερα από αυτοψία βρέθηκαν έξω από την κλινική σε δύο κάδους συλλογής οικιακών απορριμμάτων επτά σακούλες με επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα της κλινικής (σύριγγες με αίμα, γάζες, καθετήρες και άλλο χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό), ανακατεμένα με άλλου είδους απόβλητα του νοσοκομείου, όπως υπολείμματα φαγητού, πλαστικά μπουκάλια νερού κ.ά. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι κάδοι ήταν ανοιχτοί και το περιεχόμενό τους ήταν εκτιθέμενο στις καιρικές συνθήκες, καθώς και σε αδέσποτα ζώα και διερχόμενους πολίτες.
Αλλά και εντός της κλινικής οι… συνήθειες δεν άλλαζαν. Η μεταφορά των ιατρικών αποβλήτων, π.χ., εντός της κλινικής δεν γινόταν με ειδικά τροχήλατα κλειστού τύπου και διαφορετικού χρώματος αλλά με καρότσι σουπερμάρκετ ενώ σε διάδρομο ορόφου της κλινικής και μέσα σε καρότσι σουπερμάρκετ βρέθηκαν σακούλες για οικιακά απορρίμματα που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.
Παράλληλα, σε διάδρομο του υπογείου και εκτός του ψυκτικού θαλάμου αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, κοντά μάλιστα στην κουζίνα της κλινικής, βρέθηκαν έξι περιέκτες Hospital Box και μία μαύρη σακούλα απορριμμάτων που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα της κλινικής, όπως χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό από χειρουργεία και άλλες μονάδες της κλινικής (γάζες, καθετήρες, σύριγγες κ.ά.).
Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο ψυκτικός θάλαμος αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων δεν λειτουργούσε και ήταν γεμάτος με περιέκτες επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. Ακόμη δεν υπήρχε καμία σήμανση (ημερομηνία, ώρα, προέλευση τμήματος και όνομα κλινικής) σε καμία συσκευασία επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., στην κλινική βρέθηκε μεικτό κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, επιθεωρητών περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του υπουργείου Υγείας. Εκεί διενήργησε έλεγχο για τη διαπίστωση παραβάσεων σχετικών με τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.
Με εντολή της εισαγγελέως περιβάλλοντος διατάχθηκε η άμεση αποκομιδή, απομάκρυνση και ασφαλής καύση των ανωτέρω ποσοτήτων αποβλήτων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στην κλινική αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.