Πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αντιδρούν στην κινητικότητα των υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση.

Νωρίτερα, επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας λόγω της πορείας.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη λεωφόρο Β. Σοφίας.

Ακολούθως πήγαν στην οδό Γενναδίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Εξαιτίας της πορείας οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας παρέμειναν για πολλή ώρα κλειστή προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη 24ωρη απεργία.

Σε εικοσιτετράωρη απεργία βρίσκονται σήμερα, Τρίτη και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, εντός της ημέρας θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη λήξη της συνάντησης, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης μέχρι την Καμάρα πραγματοποίησαν το μεσημέρι εργαζόμενοι στους δήμους του νομού, διαμαρτυρόμενοι για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν στη Διεύθυνση Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης συνέλευση όλων των δημοτικών αστυνομικών του νομού.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων, ο πρόεδρος του σωματείου των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου, διευκρινίζει ότι θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Εφόσον κηρυχθεί νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν νέες κατά τόπους συνελεύσεις των σωματείων.

Στο μεταξύ, στο θέμα της κινητικότητας-διαθεσιμότητας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου.

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ‘συμμαζέματος’ στο δημόσιο. Δεν μπορούμε, όμως, και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόλυση στην Περιφέρεια ή μετακίνηση σε άλλο φορέα. Οι Περιφέρειες σηκώνουν το αναπτυξιακό βάρος της χώρας. Αν μειωθεί το προσωπικό τους θα έχουν τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας. Υπάρχουν φορείς της κεντρικής διοίκησης με πλεονάζον προσωπικό. Έχω εμπιστοσύνη ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τους εντοπίσει» σχολίασε.

Διευκρίνισε, ακόμη, πως ο ίδιος έχει προτείνει μετακινήσεις προσωπικού από περιφερειακές ενότητες με πλεονάζον προσωπικό σε άλλες περιφερειακές ενότητες με έλλειψη προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι ο νόμος θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος ώστε να επιτρέπονται μετακινήσεις εργαζομένων, εντός, πάντα, των ορίων της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι τα παραπάνω ζητήματα θα τεθούν στη συνάντηση των περιφερειαρχών -την Τετάρτη- στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.