Υπό την πίεση τόσο των δεσμεύσεων προς την τρόικα, όσο και των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης και Εσωτερικών Γ .Μιχελάκης συναντήθηκαν εκ νέου με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το πρωί της Τριτης σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη λύση για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο Κυρ.Μητσοτάκης απάντησε μέσω του Mega, λίγο πριν από τη σύσκεψη: «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι μπορούμε υπό τις συνθηκες. Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, δηλαδή τα οργανογράμματα, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».

Η αιχμή αφορά τα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους δύο υπουργούς, όπως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών και των δημοτικών φυλάκων που προβλέπονται στον Δημοτικό Κώδικα.

Όπως όλα δείχνουν, οι υπηρεσίες αυτές θα καταργηθούν και τέτοιου είδους πρόβλεψη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Ειδικά για τους δημοτικούς φύλακες τα πράγματα δείχνουν δύσκολα, καθώς -σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ- πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, που ξεκίνησαν την εργασιακή τους σχέση με τους δήμους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση εκείνων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. «Κριτήριο είναι πως μπήκε στο δημόσιο. Μέσω ΑΣΕΠ ή όχι; Είναι ένα κριτήριο δικαιοσύνης […] στόχος μας είναι οι αξιοκρατικές διαδικασίες» τόνισε.

Πρόσθεσε, πάντως, πως θα ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι τα προσόντα και κοινωνικά κριτήρια (μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν τάχιστα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη με τους δήμαρχους, η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει εντός τριών μηνών.

Να παραδώσουμε τα κλειδιά των δήμων, λέει ο Γ. Μπουτάρης

Αντιδρώντας στο πρόγραμμα κινητικότητας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης δήλωσε ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς καμία διαβούλευση μαζί της και σχολίασε ότι χωρίς τη δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην πόλη.

Για τους συνολικούς σχεδιασμούς περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας, επισήμανε ότι αν αυτοί υλοποιηθούν, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χάσει 1.000 από τα 4.000 που εργάζονται στις υπηρεσίες του. «Αν συμβεί αυτό, ο Δήμος δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε, καλύτερα «να παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου και να διορίσει το πρωτοδικείο έναν Δήμαρχο».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν θα παραιτηθεί ανέφερε πως το ενδεχόμενο των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων συζητείται στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και αν επικρατήσει αυτή η επιλογή, θα υλοποιηθεί όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά.


Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη

Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη, για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης σε συμφωνία με την τρόικα, την οποία μετέφεραν στους εκπροσώπους των υπαλλήλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης.

Το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Βουλή. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σήμερα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη λήξη της συνάντησης, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι.

Η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους, προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Οπως είπε ο Θ. Μπαλασόπουλος: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων Β. Πολυμερόπουλος κατηγορούν τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη και την ΚΕΔΕ ότι δεν αντιδρούν ουσιαστικά στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.