από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
 

24ωρη απεργία κήρυξε την Τρίτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ για την κινητικότητα

Κυρ. Μητσοτάκης: Προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι - Σε εξέλιξη πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή
24ωρη απεργία κήρυξε την Τρίτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ για την κινητικότητα
Eurokinissi
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υπό την πίεση τόσο των δεσμεύσεων προς την τρόικα, όσο και των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης και Εσωτερικών Γ .Μιχελάκης συναντήθηκαν εκ νέου με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας το πρωί της Τριτης σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη λύση για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Στις αντιδράσεις των δημάρχων, ο Κυρ.Μητσοτάκης απάντησε μέσω του Mega, λίγο πριν από τη σύσκεψη: «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο δίκαιοι μπορούμε υπό τις συνθηκες. Αν οι δήμοι είχαν κάνει τη δουλειά τους, δηλαδή τα οργανογράμματα, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».

Η αιχμή αφορά τα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τους δύο υπουργούς, όπως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών και των δημοτικών φυλάκων που προβλέπονται στον Δημοτικό Κώδικα.

Όπως όλα δείχνουν, οι υπηρεσίες αυτές θα καταργηθούν και τέτοιου είδους πρόβλεψη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Ειδικά για τους δημοτικούς φύλακες τα πράγματα δείχνουν δύσκολα, καθώς -σύμφωνα με στελέχη της ΚΕΔΕ- πρόκειται για υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, που ξεκίνησαν την εργασιακή τους σχέση με τους δήμους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση εκείνων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. «Κριτήριο είναι πως μπήκε στο δημόσιο. Μέσω ΑΣΕΠ ή όχι; Είναι ένα κριτήριο δικαιοσύνης [...] στόχος μας είναι οι αξιοκρατικές διαδικασίες» τόνισε.

Πρόσθεσε, πάντως, πως θα ληφθούν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι τα προσόντα και κοινωνικά κριτήρια (μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν τάχιστα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή σύσκεψη με τους δήμαρχους, η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει εντός τριών μηνών.

Να παραδώσουμε τα κλειδιά των δήμων, λέει ο Γ. Μπουτάρης


Αντιδρώντας στο πρόγραμμα κινητικότητας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης δήλωσε ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς καμία διαβούλευση μαζί της και σχολίασε ότι χωρίς τη δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην πόλη.

Για τους συνολικούς σχεδιασμούς περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας, επισήμανε ότι αν αυτοί υλοποιηθούν, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χάσει 1.000 από τα 4.000 που εργάζονται στις υπηρεσίες του. «Αν συμβεί αυτό, ο Δήμος δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε, καλύτερα «να παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου και να διορίσει το πρωτοδικείο έναν Δήμαρχο».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν θα παραιτηθεί ανέφερε πως το ενδεχόμενο των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων συζητείται στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και αν επικρατήσει αυτή η επιλογή, θα υλοποιηθεί όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά.


Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη


Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη, για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης σε συμφωνία με την τρόικα, την οποία μετέφεραν στους εκπροσώπους των υπαλλήλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης.

Το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Βουλή. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σήμερα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη λήξη της συνάντησης, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι. 

Η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους, προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Οπως είπε ο Θ. Μπαλασόπουλος: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι' αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων Β. Πολυμερόπουλος κατηγορούν τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη και την ΚΕΔΕ ότι δεν αντιδρούν ουσιαστικά στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από πρόγραμμα για ανέργους ξεκίνησαν οι σχολικοί φύλακες 
Η αγωνία μόλις άρχισε για τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς 
Πρώτοι φεύγουν οι σχολικοί φύλακες και μετά οι δημοτικοί αστυνομικοί 
ΠαΣοΚ: Ζητά αξιολόγηση για την κινητικότητα στο Δημόσιο 
Το μεγάλο παζάρι με τις απολύσεις και την κινητικότητα 
Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για απολύσεις και κινητικότητα 
Reuters:Η κινητικότητα στο Δημόσιο απειλή για το Eurogroup της Δευτέρας 
Ο Μανιτάκης «συμμαχεί» με τον Κυρ. Μητσοτάκη για την κινητικότητα 
Κυρ. Μητσοτάκης: Η κινητικότητα των εκπαιδευτικών θα γίνει είτε εθελοντικά είτε υποχρεωτικά 
ΚΕΔΕ: Οχι στις απολύσεις, ναι στην κινητικότητα στους ΟΤΑ 
Η επίσημη ανακοίνωση για τις απολύσεις στο Δημόσιο 
Νέα κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλατεία Καραϊσκάκη στη Βουλή  
ΠΟΕ - ΟΤΑ: Καταλήψεις στους δήμους Τετάρτη και Πέμπτη 
Με κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκινά η εβδομάδα  
Στάση εργασίας των εργαζομένων στην ΥΠΑ την Τρίτη  
Απεργιακός «πυρετός» για το πολυνομοσχέδιο - Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Γιατι τοσα ψεματα | 09/07/2013 20:03
  Οι σχολικοι φυλακες προσληφθηκαν με κριτηρια ΑΣΕΠ σε ενα πιλοτικο προγραμμα φυλαξης σχολικον κτιριων με Ευρωπαικη χρηματοδοτηση το 2000.Για 5 χρονια δουλευαν βαρδιες σε 24η βαση, χωρις ενσημα (σαββατοκυριακα,γιορτες,αργιες,βραδυνα)με αποζημιωση(οχι μησθο)600 Ευρο μηνιαιοςκαι χωρις εργασιακα δηκαιοματα.Κρηθηκε απο την βουλη οτι το προγραμμα ηταν επιτυχης και κοστιζαν λιγοτερο απο τις φθορες των σχολικων κτιριων ανα ετος.Να μας πει ο κ.Μητσοτακησ πιο ειναι το κοστος απο ολους αυτους που διορισε η οικογενεια του σε υπουργεια και ΔΕΚΟ και με ποια κριτηρια?Εαν δεν ξερει ας ρωτισει τον μπαμπα του και την (μαμα)αδελφη του.Ετσι για του στραβου το δικαιο η αληθεια πρεπει να λεγετε.Αλοιμονο μας...
  Steve
  απάντηση00
   
   
  Αχ! αυτοί οι Έλληνες . Τι ράτσα ? | 09/07/2013 16:14
  Αυτοί που κυβερνούσαν την χώρα και την κατέστρεψαν και γέμισαν τον Δημόσιο Τομέα με τα ανίκανα ως επί το πλείστον κομματόσκυλά τους , έρχονται σήμερα ως τιμητές και αλαλάζοντας τα περί ¨ δικαίου ¨ αισθήματά τους , θέλουν οι α π ο λ ύ σ ε ι ς να είναι περιτυλιγμένες με φιόγκο ¨δικαίου ¨. Έ λ ε ο ς ! κύριοι δεν είμαστε τόσο ανεγκέφαλοι πια . Μ π ά σ τ α ! Φ τ ά ν ε ι !
  kostas
  απάντηση23
   
   
  Ρε Κυριακο | 09/07/2013 12:26
  Οσον αφορα την Δημοτικη Αστυνομια πανω απο το 90% του πρoσωπικου της μπηκε με διαγωνισμους μοριοδοτησης μεσω ΑΣΕΠ. Πως λοιπον ελαφρα τη καρδια βαζεις διορισθεντες μεσω ΑΣΕΠ πτυχιουχους και κατοχους μεταπτυχιακων σε διαθεσιμοτητα; Αυτο γινεται απο εναν υπουργο που η οικογενεια του απο το 1946 πληρωνεται απο το Ελληνικο δημοσιο (μπαμπας, αδερφη, ο ιδιος, ο ανηψιος Δημαρχος Ευριτανιας, η αδερφη actionaid κι δεν ξερουμε ποσοι αλλοι συγγενεις του). Ειναι επικυνδινοι...
  εσυ θα μας αξιολογησεις;
  απάντηση87
   
   
  Τί ζητούν οι ....αργόσχολοι ???? | 09/07/2013 08:52
  Το παράλογο σε αυτήν την χώρα , ΕΧΕΙ και ΘΡΑΣΣΟΣ . Αυτοί οι ΑΠΛΟΙ εθελοντες γονείς , που προσφέρθησαν αρχικά , μέσα απο τα συμβούλια Γονέων και Κηδεμόνων , να περιφρουρίσουν την ασφαλή ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ και ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ των παιδιών μας απο τα σχολεία , έρχονται τώρα , για μία ή το πολύ δύο ώρες απασχόλιση ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ να παίρνουν μηνιαίο μισθό με ένσημα και να κατοχυρώνουν και ΣΥΝΤΑΞΗ . !! Οποίον θράσσος.!! Βρήκαν , ΤΡΥΠΑ και ....τρύπωσαν .! Κάπως έτσι ,ή μάλλον ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ , χωρίς αξιοκρατία και αναγκαιότητα , προσλήφθηκαν στους ΔΗΜΟΥΣ όλης της χώρας , χιλιάααδες κατα καιρούς υπάλληλοι , από συστάσεις ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ συμβούλων , ακουκουσον , ακουσον !! Αυτούς πουεπιλέγουμε τάχα μου να προφέρουν!
  sotis
  απάντηση197
   
-