Νέες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται τη Δευτέρα για την παράταση κράτησης, πέραν του νόμιμου ορίου προφυλάκισης, του απεργού πείνας Κώστα Σακκά.

Aυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Εφετείο ενώ μια δεύτερη έχει οργανωθεί από την Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) για τις 19:30 στο υπουργείο Δικαιοσύνης και με βασικό σύνθημα: «Οχι στο ελληνικό Γκουαντάναμο – Αποφυλάκιση τώρα του Κώστα Σακκά». Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αναμένεται να γίνει γνωστή έως την Πέμπτη.

Η ΚΕΔΔΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση αποφυλάκισή του, συλλέγοντας υπογραφές (έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 5.000) και σκοπεύει να παραδώσει το ψήφισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96). Για τον λόγο αυτό απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε όλους όσοι «αρνούνται το αυταρχικό μέλλον που είναι ήδη εδώ».

Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Κ. Σακκά εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία με σημερινή ανακοίνωσή της. Σε αυτή αναφέρει ότι «για τη συμμόρφωση με την προϋπόθεση της νομιμότητας, η στέρηση της ελευθερίας πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνεται “σύμφωνα με διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο”, η οποία περιλαμβάνει τους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες του εθνικού δικαίου».

Ο Κ. Σακκάς, που κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς –κατηγορία που ο ίδιος αρνείται, υπερασπιζόμενος όμως την αναρχική του ταυτότητα– κρατείται ήδη 31 μήνες χωρίς να έχει δικαστεί, έχοντας ξεπεράσει το νόμιμο (συνταγματικά και βάσει νόμου) όριο προφυλάκισης. Παρά ταύτα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε προσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του κατά έξι μήνες.

Απεργός πείνας για 34η ημέρα (από την 4η Ιουνίου, όταν συμπληρώθηκαν οι 30 μήνες προσωρινής κράτησή του), ο Κ. Σακκάς διεκδικεί την άμεση αποφυλάκισή του. Επί του αιτήματός του εκκρεμεί νέα απόφαση από το Συμβούλιο Εφετών. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, καθώς έχει χάσει 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.

Το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Κρατικό Νικαίας όπου νοσηλεύεται. Είχε προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία προς το Νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης, στα οποία απάντησε ο Κ. Σακκάς, από το παράθυρο του δωματίου του.

Επιπλέον στην κυριακάτικη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του κτιρίου της ΕΡΤ υπήρξαν πολλές φορές συνθήματα που ζητούσαν την απελευθέρωση του Κ. Σακκά. Μάλιστα από τα μικρόφωνα ανακοινώθηκε πως στο δευτεριάτικο βραδινό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης θα υπάρξει εκτεταμένο ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.