Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που αποτελούν περιουσία του ΕΟΠΥΥ και κατ’ επέκταση των ελλήνων φορολογουμένων, πετιούνται από το παράθυρο με κύρια ευθύνη των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και βεβαίως όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Τη στιγμή που περικόπτονται παροχές τόσο σε είδος όσο και σε χρήμα από χρονίως πάσχοντες, ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα ή άλλους με αναπηρίες, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει ακριβά ενοίκια σε όλη τη χώρα – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διπλά – για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Κι αυτό συμβαίνει όταν εκατοντάδες κτίρια του Δημοσίου είναι άδεια…

Τα κομπιούτερ έχουν ανάψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ως σήμερα. Η αλληλογραφία μεταξύ εκπροσώπων της διοίκησης του Οργανισμού και τοπικών παραγόντων για τη μετεγκατάσταση υγειονομικών υπηρεσιών είναι συνεχής. Εν ολίγοις, όσοι έχουν περάσει από τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αντί να χαράσσουν υγειονομική πολιτική που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα, ειδικά αυτό το διάστημα της ανεργίας και των «λουκέτων», ασκούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για τα αυτονόητα: για να μη σπαταλώνται πολύτιμα χρήματα του Οργανισμού σε ενοίκια όταν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια κτίρια. Για να διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ από τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία οι εισφορές και οι εργαζόμενοι που του αναλογούν.

Οι ενέργειες αυτές δεν είχαν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα, την εποχή της τρόικας και του μνημονίου, για να κινηθούν ακόμη και τα πιο λεπτά νήματα χρειάζονται άνωθεν πολιτικές πιέσεις. Μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία για τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (ανάλογα σχέδια συζητούνται από πολλών ετών, αλλά ουδείς ήθελε να χάσει «εξουσίες») επήλθε υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και με το δεδομένο ότι θα πέταγαν από πάνω τους βαρίδια. Οπως και έγινε…
Oταν το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου 2013 ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος ενημερώθηκε για την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου της Γλυφάδας που στέγαζε υπηρεσίες του Οργανισμού, έχασε το χρώμα του. Οχι μόνο επειδή καταστράφηκε το κτίριο εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς στην καφετέρια που λειτουργούσε στο ισόγειο του κτιρίου. Σκέφτηκε ότι αν συνέβαινε το ίδιο στο κεντρικό κτίριο του ΕΟΠΥΥ επί της λεωφόρου Κηφισιάς, θα αντιμετώπιζε άλλου είδους προβλήματα.
Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα το κτίριο, το οποίο εκτός από τον ΕΟΠΥΥ στεγάζει και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), είχε πυρασφάλεια. Μόνο που διεκόπη έπειτα από καταγγελία του εργολάβου ο οποίος έχει αναλάβει τη συντήρηση του ακινήτου. Υπάρχει επίσης διαμάχη για οικονομικά θέματα. Η μία πλευρά ζητεί μόνο για κοινόχρηστα το ποσόν των 26.000 ευρώ τον μήνα από τον ΕΟΠΥΥ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, από την άλλη, προκήρυξε διαγωνισμό και έδωσε τη συντήρηση όλου του κτιρίου σε άλλη εταιρεία με 10.000 ευρώ.
Στο εν λόγω κτίριο του υπουργείου Υγείας μάλιστα, το οποίο έχει περάσει στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ως πριν από δύο χρόνια το νερό δεν ήταν πόσιμο. Το Διοικητικό Συμβούλιο πάντως αποφάσισε την άμεση μετεγκατάσταση του ΕΟΠΥΥ στο κτίριο του ΤΑΠ-ΟΤΕ επί της Αποστόλου Παύλου στη Φιλοθέη.
Σε ένα παλιό ξενοδοχείο επί της πλατείας Θεάτρου στεγάζεται η υγειονομική μονάδα του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) από το 2002. Το μίσθωμα είχε συμφωνηθεί ως το 2012, δηλαδή για δέκα χρόνια, στο ύψος των 30.000 ευρώ. Το 2012 έγινε αναπροσαρμογή από την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ και κατέβηκε στα 24.500 ευρώ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν άδεια κτίρια του Δημοσίου. Επειδή η κίνηση στη μονάδα αυτή είναι αποκαρδιωτική, ιδίως τις απογευματινές ώρες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σκέφτεται να ενοποιήσει τις τρεις μονάδες του κέντρου και να τις μεταφέρει σε κτίριο του Οργανισμού.
Δύο ενοίκια για την ίδια υγειονομική μονάδα πλήρωνε το ΙΚΑ επί τέσσερα χρόνια, από το 2008 ως το 2012. Το 2008 ενοικίασε μέρος του Ολυμπιακού Χωριού με μίσθωμα άνω των 30.000 ευρώ για τη μεταφορά της υγειονομικής μονάδας που λειτουργούσε στο Μενίδι. Λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας η μετακόμιση δεν έγινε και ως το 2012, οπότε και έγινε εν τέλει η μεταφορά των υπηρεσιών, το ΙΚΑ πλήρωνε δύο ενοίκια, και για το Ολυμπιακό Χωριό και περίπου 10.000 ευρώ για δύο κτίρια στο Μενίδι (επειδή δεν χωρούσαν σε ένα κτίριο νοίκιαζαν δύο, εκ των οποίων στο ένα στεγάζονταν οι γιατροί και στο άλλο το ακτινολογικό τμήμα).
Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος
«Yπουργεία και ΙΚΑ “τελειώνουν” τον ενιαίο Οργανισμό»

Λάβρος κατά του συστήματος εμφανίζεται ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στους υπευθύνους των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Υπάρχει στενή συντεχνιακή αντίληψη από τα συνυπεύθυνα – συναρμόδια υπουργεία. Κατ’ αρχάς από το υπουργείο Εργασίας, που, παρά τις κατηγορηματικές εντολές του Πρωθυπουργού, κρατάει πεισματικά με διάφορες προφάσεις 1.000 υπαλλήλους των παροχών υγείας. Αυτοί θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ εδώ και έξι μήνες»
δηλώνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Σημειώνει δε ότι το ΙΚΑ χρεώνει παράνομα με 5% τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υπαλλήλων προς τον Οργανισμό. «Το ΙΚΑ όμως έπρεπε να έχει δώσει εδώ και καιρό αυτούς τους υπαλλήλους στον ΕΟΠΥΥ» προσθέτει.
Για το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπαγεωργόπουλος λέει χαρακτηριστικά ότι «ασχολείται με μαγικές εικόνες ωραιοποιημένων και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». Οι πρώτοι απολογιστικοί υπολογισμοί για τις δαπάνες του 2012, όπως εξηγεί, ξεπερνούσαν τα 12,5 δισ. ευρώ (10,5 δισ. ευρώ συν 2,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα). «Οι ίδιοι επέμεναν να μας επιστρέψουν τον προϋπολογισμό που μιλούσε για 8 δισ. ευρώ το 2013 προκειμένου να πάει στα 6 δισ. ευρώ. Τελικά καταλήγουμε στα 7-7,5 δισ. ευρώ και παράλληλα είμαστε κατηγορούμενοι και υπόλογοι έχοντας να διαχειριστούμε ανελαστικές και μη μεταβλητές δαπάνες» τονίζει.
Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ότι, ενώ εκλιπαρούσαν για προσωπικό από τις διαθεσιμότητες, τις αιτήσεις για μετάταξη ή με υπερωρίες (προκειμένου να εργάζονται Σαββατοκύριακα), αυτοί σφύριζαν αδιάφορα…

«Από μια πρώτη ανάγνωση μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πρόκειται για συντεχνιακή αδιαφορία. Σε δεύτερο επίπεδο όμως προβάλλεται το ερώτημα αν υπάρχουν τίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ στη σημερινή του μορφή»
σχολιάζει ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των ενοικίων δηλώνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες μισθώσεις από το ΙΚΑ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μισθώματα είναι σκανδαλώδη. Μας χρεώνουν τη συγκατοίκηση, αλλά αφενός μεν οι χρεώσεις είναι αυθαίρετες, αφετέρου το ΙΚΑ, θέλοντας να ενοποιήσει τις μονάδες του και να κάνει οικονομία σε αυτόν τον τομέα, απροειδοποίητα αποχωρεί από μισθωμένα ακίνητα (π.χ., Αμφιάλη, Κερατσίνι, Αγία Παρασκευή) αφήνοντας ολόκληρο το κτίριο και τις ευθύνες της μίσθωσης και των πληρωμών στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να «ξηλώσει» απότομα μια μονάδα υγείας από κάποια περιοχή. Οπωσδήποτε θα υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο» αναφέρει. Σημειώνει επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται όλες αυτές τις υποθέσεις με πέντε μόνιμους δικηγόρους. Πριν από λίγες ημέρες πήραν μια «ανάσα» με τη συγκρότηση κλιμακίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό όμως έγινε κατόπιν μεγάλων πιέσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ