Ναυτικό ατύχημα με σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων, ελληνικών συμφερόντων, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό ναυτικών, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου «Φάσα» της Άνδρου.

Όπως διαπιστώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το πλοίο «BARU SATU» σημαίας Παναμά είχε εμβολίσει στην πλαϊνή πλευρά του το πλοίο «KATHERINE» σημαίας Μάλτας με αποτέλεσμα να υποστεί ρήγμα και να υπάρξει εισροή υδάτων που χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη ενώ δεν έχει παρατηρηθεί ρύπανση στη θάλασσα.

To «KATHERINE» είχε αποπλεύσει από το Νοβοροσίσκ Ρωσίας με προορισμό τη Μαγκέρα Ιταλίας, με 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων ένας Έλληνας, έμφορτο με σιδηρικά και το «BARU SATU» από τον Πειραιά προς τη Βουλγαρία με 17 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων ένας Έλληνας, έμφορτο με ζάχαρη.

Από τη σύγκρουση ο πλοίαρχος του «KATHERINE» ανέφερε ότι υπέστη υλικές ζημιές με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στο Νο 5 αμπάρι, η οποία είναι ελεγχόμενη, ενώ υλικές ζημιές υπέστη επίσης και το «BARU SATU» στο πρωραίο τμήμα του.

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά τέσσερα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, ένα παραπλέον πλοίο και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για παροχή συνδρομής.

Εννέα μέλη του πληρώματος του «KATHΕRINE» επιβιβάστηκαν σε πλωτό περιπολικό και μεταφέρθηκαν στην Κάρυστο καλά στην υγεία τους, για λόγους ασφαλείας ενώ οι υπόλοιποι 14 παραμένουν στο πλοίο επίσης καλά στην υγεία τους, όπως και τα 17 μέλη πληρώματος του «BARU SATU».

Στην περιοχή της σύγκρουσης βρίσκονται τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για προληπτικούς λόγους, τρία παραπλέοντα σκάφη καθώς και τρία ρυμουλκά καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αποκόλληση των δύο πλοίων και στη συνέχεια να ρυμουλκηθούν σε λιμάνι.

Ωστόσο εμπειρογνώμονες φοβούνται πως με την αποκόλληση των δυο πλοίων υπάρχει κίνδυνος το ρήγμα του «KATHERINE» να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και το πλοίο, λόγω και του μεγάλου βάρους του φορτίου του, να βουλιάξει.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος, ενημερώθηκε από τη πρώτη στιγμή, ζήτησε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να υπάρξει πίεση προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες να επισπεύσουν την διαδικασία ρυμούλκησης, καθώς από αύριο αναμένονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη περιοχή, ενώ αυτή τη στιγμή στο σημείο πνέουν άνεμοι βορειοι-βορειοδυτικοί εντάσεως έως 6 μποφόρ.