Λίγες ώρες μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου χθες το μεσημέρι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για μία πρώτη γνωριμία με τα μέλη του έλαβε χώρα η επίθεση των κουκουλοφόρων στο κτίριο του υπουργείου. Αν τα δύο γεγονότα σχετίζονται, είναι άγνωστο επί του παρόντος, η σύμπτωση όμως είναι μεγάλη. Αλλωστε οι τακτικές συνεδριάσεις του ΚΑΣ κάθε Τρίτη διαρκούν πολύ συχνά, μετά τα μεσάνυχτα. Τα μέλη του, ήταν οι μόνοι άνθρωποι εκείνη την ώρα στο υπουργείο και παρ΄ ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είναι στόχος, εν τούτοις αυτοί ήταν που κινδύνευσαν.

Η επίθεση από 4 ή 5 άτομα έγινε στις 11.05 το βράδυ από την πίσω πλευρά του κτιρίου, την οδό Ζαΐμη, όπου μάλιστα η κυκλοφορία έχει διακοπεί λόγω έργων και οι μολότοφ εκσφενδονίστηκαν στον φαρδύ ακάλυπτο- πάρκινγκ, στον οποίο βρίσκονται και η πόρτα εισόδου του υπουργείου αλλά και η πόρτα του αμφιθεάτρου όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Ο φρουρός είχε φύγει μόλις πριν από πέντε λεπτά ενώ η κλούβα των ΜΑΤ που συχνά σταθμεύει στην οδό Μπουμπουλίνας, λόγω παρόμοιων περιστατικών στο παρελθόν, αυτή τη φορά δεν υπήρχε.

Αποφασιστική για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν η ενέργεια στελέχους του υπουργείου που βρισκόταν στο ΚΑΣ και είχε βγει για λίγο έξω. Βλέποντας τους κουκουλοφόρους να σκαρφαλώνουν τα κάγκελα μπήκε στο κτίριο και κλείδωσε την πόρτα εισόδου και εν συνεχεία την πλαϊνή πόρτα του αμφιθεάτρου. Την ίδια ακριβώς στιγμή που εμπρηστικοί μηχανισμοί τοποθετούνταν έξω από αυτή την πόρτα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Στο συμβούλιο επικράτησε όπως είναι φυσικό τεράστια ανησυχία και στο φόβο να μην εγκλωβιστούν μέσα στο κτίριο η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη και τα μέλη του ΚΑΣ πετάχτηκαν έξω, την ώρα που άρπαζε φωτιά και δεύτερο αυτοκίνητο. Οι κουκουλοφόροι μόλις τους είδαν, έφυγαν πάλι προς την οδό Ζαΐμη, οι σειρήνες που ενεργοποιήθηκαν από τους αισθητήρες καπνού άρχισαν να χτυπούν και τα μέλη του Συμβουλίου προσπαθούσαν με πυροσβεστήρες αρχικά αλλά και με μία μάνικα που υπάρχει στην είσοδο να σβήσουν την φωτιά. Αστυνομία και Πυροσβεστική έφθασαν λίγο αργότερα ενώ η γενική γραμματέας ενημέρωσε τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.