Καμιά φορά μια λακωνική δήλωση έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την ίδια την αποκωδικοποίησή της. Πόσω μάλλον όταν προέρχεται από τον τέως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος συνήθιζε ως υπουργός να κλείνει την κάνουλα της πληροφόρησης και από το επιτελείο του, ακόμα κι τις όποιες διαρροές, όταν ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Επέλεξε να παρέμβει δημόσια ένα 24ωρο μετά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον νέο υπουργό που τον διαδέχτηκε, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση με την τρόικα, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί της Τετάρτης.
Ένα μήνυμά του στο twitter προκάλεσε αίσθηση, καθώς με αυτό εξαπέλυσε πυρά κατά της τρόικας την οποία ευθέως κατηγορεί για τακτική «εγκλωβισμού» της χώρας και για εκβιασμό με επίκεντρο τη (μη) καταβολή της δόσης.
Είναι εμφανές ότι η κίνηση Μανιτάκη λειτουργεί υποστηρικτικά στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της κινητικότητας, ενώ την ίδια ώρα ο τέως υπουργός υπερασπίζεται το δικό του έργο. «Τρόικα στραγγαλίζει τον σχεδιασμό της κινητικότητας αναιρώντας τα συμφωνηθέντα, για να εκβιάζει και δικαιολογεί την μη καταβολή της δόσης» έγραψε στο Twitter.
Κλείνοντας την υπουργική πόρτα πίσω του στο κτίριο της Βασ. Σοφίας μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, το μόνο που έλεγε σε συνεργάτες του εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών ήταν: «Όλοι, σαν μια γροθιά, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να μην μπει φρένο στο σχέδιο της κινητικότητας…».
Η αναφορά του μέσω twitter για αναίρεση των «συμφωνηθέντων» από την πλευρά της τρόικας έρχεται να «κουμπώσει» με τη μνημονιακή δέσμευση η οποία όριζε ότι ο σχεδιασμός για την κινητικότητα (υπηρεσίες από όπου θα προέλθουν οι 12.500 προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι και ποιες είναι οι θέσεις προς κάλυψη) θα είχε ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου, και όχι ότι θα είχαν γίνει ως τότε οι μετακινήσεις και αποχωρήσεις υπαλλήλων. Επομένως, εκπέμπει το μήνυμα ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για ολιγόμηνη παράταση δεν είναι έξω από το πλαίσιο των συμφωνηθέντων και ότι η τρόικα θα μπορούσε χωρίς καμιά παρέκκλιση να το αποδεχτεί.
Επιπλέον, με βάση όσα έχει πει ο κ. Μανιτάκης, στις μνημονιακές δεσμεύσεις οι 4.000 απολύσεις οριζόταν ότι θα γίνουν ως το τέλος του 2013, με εμπροσθοβαρή χρονική εφαρμογή, ενώ δέσμευση για 2.000 απολύσεις τον Ιούνιο δεν υπάρχει διατυπωμένη στο μνημόνιο –είναι προφορική δέσμευση Σαμαρά, τον περασμένο Απρίλιο, προς τους εκπροσώπους των δανειστών, κάτι που στη συνέχεια αποδέχτηκαν και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της τρικομματικής.
Την Τρίτη, το απόγευμα, μέσω του twitter, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και ενώ ο ίδιος έχει αποχωρήσει, επιχειρεί να… αποκαλύψει τον ρόλο της τρόικας αλλά και να συμβάλει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον στόχο να μην ισοπεδωθεί ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στο Δημόσιο, κρίνοντας ως μείζον ζήτημα για τη χώρα να εφαρμοστεί «σωστά» το πρόγραμμα της κινητικότητας.
Πάντως, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι εκπρόσωποι των δανειστών σταθμίζουν τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία των αναδιαρθρώσεων στον δημόσιο τομέα ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα στη βάση των απαιτήσεων για πλήρη εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων.
Η μακρά πρώτη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα δεν αφορούσε απλώς βολιδοσκόπηση διαθέσεων αλλά παράθεση από την πλευρά των δανειστών προαπαιτούμενων και χρονοδιαγραμμάτων στη βάση μνημονιακών συμφωνιών. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά αναδείκνυε αφενός τα βήματα που έχουν γίνει και το εν εξελίξει έργο των αναδιαρθρώσεων, αφετέρου την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού να φέρει σε πέρας, άμεσα, το σχέδιο για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με τη μείωση, την αναδιάταξη και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Όπως κάθε φορά που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, η τρόικα επιδιώκει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών, ασκώντας υπό τη δαμόκλειο της δόσης -άλλοτε αναβολή εκταμίευσης, άλλοτε δόση με τμηματική εκταμίευση- πίεση για επιτάχυνση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων ή για δραστικές λύσεις, όπου παρατηρείται καθυστέρηση.
Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται να κινείται μεθοδικά και συντονισμένα με το Μαξίμου, ώστε να υπερκερασθούν εμπόδια, κραδαίνοντας το «ψαλίδι» στους 2.565 εργαζομένους της ΕΡΤ ως μείζον δείγμα γραφής. Επιδιώκουν να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα που αν μην τι άλλο να μην προκαλεί συνειρμούς για νικητές και ηττημένους στο πολιτικό επίπεδο –ασχέτως αν κάποιος πάντα είναι χαμένος.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να διαχωρίσει τις απολύσεις από το σχέδιο κινητικότητας, κερδίζοντας χρόνο για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για μετατάξεις 12.500 υπαλλήλων στον ευρύτερο τομέα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο. Ο προβληματισμός δεν λείπει από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου, αφού γνωρίζουν ότι οι τροϊκανοί ως σκληροί διαπραγματευτές απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει συνυπογράψει τα μέτρα θέτουν όρους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον δεχθεί η τρόικα την παράταση για την κινητικότητα, αυτή δεν θα είναι χωρίς ανταλλάγματα –είτε στη βάση αντισταθμιστικών δράσεων είτε στη λήψη αποφάσεων και για άλλους «ξαφνικούς θανάτους» οργανισμών, για «ακαριαίες» καταργήσεις οργανικών θέσεων σε όλους τους τομείς και για απολύσεις-εξπρές. Από την άλλη, ένα «όχι» της τρόικας σε παράταση σβήνει ουσιαστικά το σχέδιο κινητικότητας, ανοίγει τον δρόμο για «οριζόντιο ψαλίδι» και «πάει περίπατο» η εδώ και καιρό επιχειρηματολογία –την οποία αντέκρουαν έτσι κι αλλιώς η αντιπολίτευση, στελέχη, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη δημόσια διοίκηση- για ορθολογική κατανομή προσωπικού, για συγκρότηση διοικητικών δομών με διακηρυγμένο στόχο μια νέα αποτελεσματική διοίκηση.