Το όζον έχει… στοιχειώσει το φετινό καλοκαίρι τον Αττικό ουρανό. Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας υπέρβαση παρατηρήθηκε και την Τρίτη, αυτή τη φορά στον σταθμό της Νέας Σμύρνης. Συγκεκριμένα, στις 3 μ.μ. καταγράφηκαν 181 μg/m³ (με όριο ενημέρωσης κοινού τα 180 μg/m³ και όριο συναγερμού τα 240 μg/m³). Υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται ήδη από τις 10 Ιουνίου σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας (Θρακομακεδόνες, Γεωπονική, Νέα Σμύρνη, Λυκόβρυση).

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, παιδιά και ηλικιωμένους) να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.
Το όζον επιδρά στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του πνευμονικού επιθηλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ENHIS-1) η οποία είχε δημοσιευθεί το 2006 είχε υπολογιστεί ότι η μείωση των μέσων συγκεντρώσεων όζοντος στην Αθήνα κατά 10 μg/m3 (σε σύγκριση με τα παρατηρούμενα τότε υψηλά επίπεδα) θα μπορούσε να αποτρέψει 42 πρόωρους θανάτους (ατόμων κάθε ηλικίας) από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά αίτια.
Η Αττική παρουσιάζει για αρκετές ημέρες του χρόνου _ κυρίως τους θερινούς μήνες _ αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος.
Το «καλό» και το «κακό» όζον
Το όζον δεν είναι πάντα «κακό». Όταν το στοιχείο αυτό βρίσκεται στη στρατόσφαιρα δρα προστατευτικά καθώς λειτουργεί σαν φίλτρο το οποίο δεσμεύει την «κακή» για τον άνθρωπο και άλλους ζωντανούς οργανισμούς υπεριώδη ακτινοβολία.Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες ανησυχούν όταν παρατηρούν ότι το στρώμα του όζοντος αραιώνει στα μεγάλα ύψη. Στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας όμως, το όζον εμφανίζεται ως ρύπος ο οποίος επηρεάζει την υγεία του αστικού πληθυσμού.