Βασανισμούς με συσκευές ρεύματος στα γεννητικά όργανα, σεξουαλικές απαιτήσεις και ξυλοδαρμό από τους συνοδούς αστυνομικούς σε χώρο του αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν μετανάστες που αρνήθηκαν να απελαθούν.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ), η αστυνομία μεταχειρίζεται κάθε μέθοδο για να εξαναγκάσει τους κρατούμενους μετανάστες της Αμυγδαλέζας να αποδεχθούν την αναγκαστική τους απέλαση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μετανάστες που κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα μεταφέρθηκαν για αναγκαστική απέλαση στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, αφού δέχτηκαν ξυλοδαρμό από αστυνομικούς. Όταν αρνήθηκαν την απέλαση τους, οδηγήθηκαν από αστυνομικούς σε ένα δωμάτιο στο χώρο του αεροδρομίου, όπου βασανίστηκαν.

Οι τρεις κρατούμενοι κατήγγειλαν ξυλοδαρμό και χρήση στο σώμα συσκευής με ρεύμα.

Ειδικότερα, ο Νταούντ Αχμέτ, ο κρατούμενος που είχε καταγγείλει τραυματισμό στο μάτι από αστυνομικό μέσα στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και η ΟΕΝΓΕ είχε ζητήσει να πάει σε νοσοκομείο για έλεγχο, κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γροθιές στο σαγόνι, ενώ έκαναν χρήση εννέα φορές στο σώμα του της συσκευής ρεύματος. Επίσης τον κλώτσησαν στο στομάχι.

Ο Ιβόν Βαλίντ είχε τραύμα και εκδορές στη ωμοπλάτη από χτυπήματα.

Ο Βασί Χαϊντέρ κατήγγειλε ότι του έβαλαν στα γεννητικά όργανα τη συσκευή ρεύματος. Είχε τραύμα στο χέρι.

Στα ρούχα των κρατούμενων Βαλίντ και Χαϊντέρ υπήρχε ακόμη αίμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ρατσιστικές βρισιές συνοδεύτηκαν από σεξουαλικές απαιτήσεις αστυνομικού για στοματικό σεξ.

Η ΚΕΕΡΦΑ δηλώνει ότι απαιτεί να ξηλωθεί ο ρατσιστικός μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει την εργολαβία της βίαιης απέλασης των μεταναστών και προχωράει σε βασανισμούς μεταναστών. Παράλληλα, απαιτεί την κατάργηση του προγράμματος «Ξένιος Ζευς» και το κλείσιμο των κέντρων κράτησης.