Διαμαρτύρονται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας, τον οποίο και κρίνουν αυξημένο με δεδομένη ειδικά την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων τους. Παράλληλα όμως ζητούν ουσιαστικά την επαναλειτουργία του παλαιού νομικού πλαισίου στη διοίκησή τους και την επανασύσταση του παλαιού τους πρυτανικού συμβουλίου.
Αυτά αναφέρονται στο ψήφισμα της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λαύριο. Το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο γενικός γραμματέας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος και άκουσε τα αιτήματα των πρυτάνεων.
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επανειλημμένα έχει διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και έχει προτείνει αλλαγές» αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων. «Η επίλυση των κατωτέρω προβλημάτων κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των Πανεπιστημίων» τονίζουν.
Συγκεκριμένα «και κατ’ ελάχιστον» οι πρυτάνεις προτείνουν:
* Επαναλειτουργία του Πρυτανικού Συμβουλίου ή άλλου ευέλικτου συναφούς οργάνου.
* Αποκατάσταση της συμμετοχής των εκλεγμένων αντιπρυτάνεων στη Σύγκλητο με δικαίωμα ψήφου.
* Εκλογή των αναπληρωτών πρύτανη μέσω καθολικής ψηφοφορίας.
* Επανεξέταση της σύνθεσης της Συγκλήτου, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των Τμημάτων.
* Άμεση εκλογή πρύτανη και κοσμήτορα μεταξύ όλων των υποψηφίων από το σώμα των εκλεκτόρων.
•Ρητή και σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συγκλήτου, πρυτάνεως και Συμβουλίου Ιδρύματος.
* Διεύρυνση των επταμελών επιτροπών εκλογής μελών ΔΕΠ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων, η δε διαδικασία να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συνέλευσης του Τμήματος.
* Διορισμό των εκλεγμένων λεκτόρων και καθηγητών ιδιαίτερα εν όψει του αυξημένου αριθμού εισακτέων.
Τέλος, η Σύνοδος συντάσσει σχέδιο Οργανισμού και Κανονισμού που περιλαμβάνει τις κοινές αρχές λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων.
«Παρά τις δυσμενείς συνθήκες και την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη φοιτητική μέριμνα και την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, τα Πανεπιστήμια οργανώνουν την παρουσία τους στο διεθνή χώρο -στο περιθώριο της Συνόδου έγινε συνάντηση με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Γαλλικών Πανεπιστημίων- καθώς και την ενεργό συμβολή τους στο σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας. Ήδη όλα τα Πανεπιστήμια συμμετέχουν στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας για την «έξυπνη εξειδίκευση» και στις 23 Νοεμβρίου οργανώνουν στο ΕΜΠ συνέδριο για τη συμβολή των Πανεπιστημίων μέσω των Μεταπτυχιακών Σπουδών στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας» καταλήγει το ψήφισμα της Συνόδου Πρυτάνεων.