Ουραγός στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρ’ όλο που στόχος της ΕΕ είναι ως το 2020 να υπάρχουν ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps για όλους τους πολίτες του κοινοτικού χώρου, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις, καθώς παρουσιάζει διείσδυση σταθερών δικτύων νέας γενιάς μόλις στο 20% των νοικοκυριών (όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η αντίστοιχη επίδοση ξεπερνά το 54%) και μηδενική παρουσία σε απομακρυσμένες περιοχές (10% στην ΕΕ). Ετσι ερχόμαστε τρίτοι από το τέλος, μετά την Ιταλία και την εισερχόμενη στην ευρωπαϊκή οικογένεια από την 1η Ιουλίου Κροατία.
Σύμφωνα μάλιστα με την Επιτροπή Επικοινωνιών της ΕΕ, στη χώρα μας δεν καταγράφεται καμία ευρυζωνική σύνδεση ταχύτητας άνω των 30 Mbps, κάτι που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Ωστόσο η διαθεσιμότητα κανονικών ευρυζωνικών συνδέσεων βρίσκεται σε επίπεδα άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόσο στο σύνολο της επικράτειας όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που προδίδει και τη ραγδαία αύξηση της ευρυζωνικότητας τα τελευταία χρόνια, που έγινε χάρη στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, προ και μετά κρίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, στην Ελλάδα η πραγματική μέση ευρυζωνική xDSL ταχύτητα «κατεβάσματος» σε ώρα αιχμής ήταν μόλις στο 48,6% της ονομαστικής, τάση που αποτελεί και τη χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ, αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 60,3%. Ως ονομαστική ταχύτητα κρίνεται αυτή την οποία διαφημίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Ωστόσο η μέση ταχύτητα «κατεβάσματος» σε ώρες αιχμής στην Ελλάδα είναι 9,1 Mbps και αποτελεί μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ και ξεπερνά τον μέσο όρο (7,23 Mbps).
Στο «ανέβασμα» τα πράγματα είναι εξίσου καλά, αφού η πραγματική ταχύτητα σε ώρα αιχμής πιάνει το 82,2% της ονομαστικής και βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (84,6%). Μάλιστα, η πραγματική ταχύτητα «ανεβάσματος» σε ώρες αιχμής είναι 0,8 Mbps, επίδοση πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (0,88 Mbps).
Σε σχέση με την απόκριση των ψηφιακών δεδομένων, καταγράφεται επίδοση 27,5 ms (χιλιοδευτερολέπτων) αντί 41 ms που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως το «Packet Loss» (δηλαδή τα ψηφιακά δεδομένα που χάνονται καθ’ οδόν), αν και υψηλό (0,67%), βρίσκεται λίγο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μάλιστα, για να «φορτώσει» μια σελίδα στην Ελλάδα, χρειάζονται 1,63 δευτερόλεπτα αντί 1,69 που ισχύει κατά μέσον όρο στην υπόλοιπη ΕΕ.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, το 2012 η μέση τιμή παροχής Internet από σταθερή ευρυζωνική γραμμή στη χώρα μας ήταν περίπου 30 ευρώ και βρισκόταν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σε σχέση με την κινητή, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα. Σύμφωνα με την ΕΕ, η κάλυψη δικτύου 3G φθάνει στο 99% της επικράτειας, ενώ καταγράφονται 118 συνδρομές ανά 100 κατοίκους, επίδοση υποδιπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο στην κινητή ευρυζωνικότητα τα πράγματα το 2012 ήταν χειρότερα με μόλις 3,6 συνδρομές ανά 100 άτομα, ποσοστό υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ το μερίδιο του «ηγέτη» της αγοράς έφθανε το 50% (περίπου 40% στην ΕΕ).
Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν το 2012 μόλις το 7% των χρηστών έμπαινε στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, επίδοση πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου στην ΕΕ. Παράλληλα μόλις το 27% των επιχειρήσεων χορηγούσε εταιρικά κινητά τηλέφωνα στο προσωπικό, ποσοστό που βρίσκεται περίπου στο 1/5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παρουσιάζεται να έχει υψηλότατο ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, το οποίο ξεπερνά το 40% και φέρνει τη χώρα μας στην τρίτη θέση από το τέλος, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Επίσης, η Ελλάδα υπολείπεται του μέσου ευρωπαϊκού όρου στις βασικές και στις μεσαίες δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, όμως βρίσκεται πολύ κοντά στις μέσες επιδόσεις της Ευρώπης στις απαιτήσεις υψηλού επιπέδου.
Ωστόσο το μερίδιο επαγγελματιών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, με κάτι λιγότερο από 2% στη συνολική εργατική δύναμη (σχεδόν 4% στην ΕΕ). Σε χαμηλότατη θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού πουλάνε online περίπου το 6% αντί 12% κατά μέσοβ όρο στην ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Ιουνίου 2013

HeliosPlus