Περίπου δυόμισι ώρες διήρκεσε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφανθεί για την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ.

Δεν αποκλείεται η απόφαση να δημοσιευθεί το βράδυ της Πέμπτης και πριν την τελική απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Αρχικά στη διάσκεψη θα παραβρέθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως και οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Νομικοί με εμπειρία σε εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον του ΣτΕ εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της αίτησης αναστολών δεν θα απέχει από την προσωρινή διαταγή.

Σε αυτό συνηγορούν η παρουσία του Κ. Μενουδάκου με το ειδικό βάρος που έχει η κρίση του, λόγω του θεσμικού του ρόλου, αλλά και της αδιαμφισβήτητης νομικής επάρκειάς του, σε συνδυασμό με το ότι από την έκδοση της προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής δεν έχουν παρεμβληθεί νέα πραγματικά περιστατικά.

Αντίθετα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ στην αίτησή τους επικαλούνται επτά λόγους αντισυνταγματικότητας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ αναμένεται να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ δεν έχει εφαρμοστεί, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ θα υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι προκειμένου να καταργηθεί μια επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, αναμένετο να σημειώσουν ότι την αρμοδιότητα για την επαναλειτουργία των πομπών της ΕΡΤ έχει ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης, και όχι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί. Θα επαναλάβουν ότι υποχρεωτικά, από τη νομοθεσία για την κατάργηση ΔΕΚΟ, πρέπει να υπογράφει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

Εξω από το κτίριο του ΣτΕ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ και αλληλέγγυων.