Σε απεργία πείνας βρίσκεται από τις 4 Ιουνίου ο Κωνσταντίνος Σακκάς, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Διαμαρτύρεται για την -όπως καταγγέλλει- «εξόφθαλμα παράνομη παράταση της κράτησής μου». Μάλιστα τη Δευτέρα λίγο πριν από τη μεταγωγή του στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών όπου εκδικάζεται η πρώτη εκκρεμής εναντίον του υπόθεση (όχι αυτή για την οποία είναι προφυλακισμένος, καθώς για τη συγκεκριμένη δίωξη έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης) παρουσίασε έντονο καρδιακό άλγος, οπότε μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο κρατουμένων Άγιος Παύλος, με συνέπεια τη διακοπή της συνεδρίασης. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς κρίθηκε ότι στο νοσοκομείο κρατουμένων οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες.
Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση της ιατρού του ΕΣΥ που τον επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού εμφανίζει απώλεια 4 κιλών, αισθάνεται μεγάλη καταβολή και σωματική αδυναμία, ενώ επίσης έχει γενικό αίσθημα δυσφορίας που αφορά τον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, σύμπτωμα που είναι δύσκολο να ερμηνευτεί.
Στη βεβαίωσή της η ιατρός τονίζει: «Δεν έχει γίνει ακόμη Triplex καρδίας, παρά το ότι έχει ζητηθεί από 3 ειδικούς ιατρούς που εξέτασαν τον K. Σακκά, σε επείγουσα βάση, προκειμένου να αποκλειστεί βαλβιδοπάθεια (ο ασθενής έχει ακουστό φύσημα στο προκάρδιο)».
Επιπλέον, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο Κ. Σακκάς «έχει κάνει πρόσφατα και άλλη απεργία πείνας πολλών ημερών. Το γεγονός αυτό, μαζί με το γεγονός ότι εισέρχεται στο 2ο δεκαήμερο αποχής από το φαγητό, τον καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο σε επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν από τώρα και στο εξής, όπως αιφνίδιες καρδιακές αρρυθμίες, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αφυδάτωση και συνακόλουθη νεφρική βλάβη, κλπ. Η ασφάλειά του επιτάσσει τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο πολλών ειδικοτήτων για στενότερη ιατρική παρακολούθηση».
Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στη Νέα Σμύρνη εξερχόμενος από αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν οπλισμός. Έχει παραδεχτεί τη σχέση του με το συγκεκριμένο συμβάν, το οποίο συσχετίζει με την πολιτική του ταυτότητα ως αντιεξουσιαστής, δεν αποδέχεται όμως τη κατηγορία του μέλους των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Η συνήγορός του κυρία Μαρίνα Δαλιάνη κάνει λόγο για μια πρωτοφανή παραβίαση των δικονομικών κανόνων στην περίπτωση του Κ. Σακκά: «Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες), συμπληρώθηκε ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) δεν έχει καν αρχίσει. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε στις αρχές Ιουλίου την παράνομη πλέον παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, οπότε κινδυνεύει να μείνει τρία χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί».
Σύμφωνα με την κυρία Δαλιάνη, υπάρχει «ευθεία και κυνική παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ σχετικά με την προσωρινή κράτηση. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1996, οπότε θεσπίστηκε, απαγόρευση κατάτμησης της ενιαίας υπόθεσης κατά του ίδιου κατηγορουμένου σε πολλά κομμάτια και η διαδοχική επιβολή εις βάρος του πολλαπλών προφυλακίσεων, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου χρόνου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών».
Ο λόγος της θέσπισης αυτής της διάταξης ήταν ακριβώς οι επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γι’ αυτήν ακριβώς την παραβίαση. «Και αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε στο παρελθόν. κινδυνεύουμε με νέες καταδίκες που θα συνοδευτούν από βαριά πρόστιμα» λέει η κυρία Δαλιάνη και καταλήγει: «Η μόνη διέξοδος από τον φαύλο κύκλο της πρωτοφανούς αυθαιρεσίας είναι η αποκατάσταση της στοιχειώδους νομιμότητας, με την αποφυλάκιση του Κ. Σακκά. Κάθε προσπάθεια εκ των υστέρων τεκμηρίωσης της παράνομης παράτασης της προφυλάκισης του, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη».