Σε ηλικία 91 ετών αποχαιρέτησε τα εγκόσμια την Δευτέρα 17 Ιουνίου, στον «Ευαγγελισμό» ο πρέσβης επί τιμή Στέφανος Σταθάτος.
Μέλος παραδοσιακής οικογένειας της Κεφαλλονιάς ο Στέφανος Σταθάτος γεννήθηκε στην Αθηνα. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, του Παρισίου και του Λονδίνου εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 1953. Έκτοτε υπηρέτησε διαδοχικά στην πολιτική διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, στο Κάιρο, στο ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, στο Παρίσι, στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη), στο Λονδίνο, στην ΕΟΚ (Βρυξέλλες), στο Βατικανό. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προσπάθειας για ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τιμήθηκε γι αυτό από την Πολιτεία.
Ο Στέφανος Σταθάτος χρημάτισε διπλωματικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολωτα, πρόεδρος της επιτροπής των «12» για τη σύναψη Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρώπη και μέλος της Ομάδας Προβληματισμού για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Σε αδρές γραμμές που τις στολίζει το πηγαίο χιούμορ του ο Στέφανος Σταθατος κατέγραψε, το 2001, στο βιβλίο ταυ «Η Εξέλιξη της ΕΕ και η στάση της Ελλάδας» μερικές σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που είναι και σημαντικές της καριέρας του.
«Το Βήμα», στο οποίο ο Στέφανος Σταθατος αρθρογραφούσε συχνά, εκφράζει τα συλλυπητήρια στη σύζυγο του και στην οικογένεια του.