Η λειτουργία και κατ’ επέκταση βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας και της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ έχει τεθεί ουσιαστικά υπό επιτήρηση αφού το έλλειμμα κινδυνεύει να φθάσει στο τέλος του 2013 το 1,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπήρξε ικανοποίηση ως προς την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού η ηγεσία του υπουργείου έπιασε το στόχο των 2,4 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχουν υπερβάσεις, αλλά όπου υπάρχουν η κατάσταση θα εξισορροπηθεί με το claw back», αναφέρουν παράγοντες του χώρου, τονίζοντας ότι επικίνδυνο είναι το αναδυόμενο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι υπερβάσεις στη δαπάνη των Διαγνωστικών Κέντρων και Ιδιωτικών Κλινικών. «Οι υπερβάσεις αυτές είναι απειλητικές και διαλυτικές για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», σημειώνουν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε ότι τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. «Σ’ αυτό το ζήτημα», είπε, «είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις,να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».