Ένα γιγαντιαίο δέντρο και γύρω του δεκάδες πολύχρωμα λουλούδια θα υποδεχθούν την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος τα παιδιά της Αθήνας, που συνεχίζει αυτές τις ημέρες να γιορτάζει το «Περιβάλλον» και να καλλιεργεί την ίδεα της προστασίας του, με αφορμή την αφιερωμένη σ’ αυτό παγκόσμια ημέρα της 5ης Ιουνίου.
Στην πιο πολυσύχναστη πλατείας της πόλης, που θα μοιάζει εκείνη τη μέρα περισσότερο με λιβάδι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε το 1972, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ως και μια υπενθύμιση της ευθύνης όλων μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
Φέτος, για πρώτη χρονιά, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Δήμο Αθηναίων για τη διοργάνωση μιας σειράς εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώνονται αυτή την Κυριακή.
Στο κέντρο της πλατείας θα δημιουργηθεί ο ιστός της πόλης, μια κατασκευή στο κέντρο της οποίας θα τοποθετηθεί ένα γιγαντιαίο δέντρο περιστοιχισμένο από δεκάδες πολύχρωμα λουλούδια.
Φιγούρες παιδιών με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος θα «αγκαλιάζουν» το κεντρικό έκθεμα, ενώ ακτινωτά θα δημιουργηθούν τέσσερα παρτέρια με το καθένα να είναι αφιερωμένο και σε μια θεματική ενότητα.
Στο ένα θα βρίσκεται η ανακύκλωση με κάδους ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες, στο άλλο οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και τα μέσα μεταφοράς. Ένα ακόμη παρτέρι θα είναι λαχανόκηπος σε συνδυασμό με μονάδα οικιακής κομποστοποίησης. Ένα πέμπτο παρτέρι, που θα φιλοξενεί το μήνυμα «Think.Eat.Save» του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, θα δημιουργηθεί στην έξοδο του μετρό.
Ο UNEP στοχεύει με το συγκεκριμένο μήνυμα να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του πλανήτη για την σπατάλη των τροφίμων, σε μια περίοδο μάλιστα που χιλιάδες άνθρωποι πεινάνε και περισσότερα από 20.000 παιδιά έως 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά λόγω της πείνας.
Γαϊτανάκι εκδηλώσεων
Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία από τις 6 το απόγευμα μέχρι της 9.30 το βράδυ να λάβουν μέρος σε επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, να συμμετάσχουν σε εργαστήριο σποράς με φύτευση σπόρων που θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες, καθώς και σε εργαστήρι ανακύκλωσης χαρτιού και εργαστήρι οικιακής κομποστοποίησης.
Τις ίδιες ώρες διαδραστικά παιχνίδια θα στηθούν επίσης στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο Θησείο έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού.
Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει στο κέντρο της Αθήνας κυνήγι θησαυρού με σημείο εκκίνησης την πλατεία Συντάγματος και στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την πόλη και το αστικό περιβάλλον.
Η ημέρα θα κλείσει με την προβολή σε γιγαντοοθόνη της ταινίας ντοκιμαντέρ «HOME» στις 9.30 το βράδυ.

Eco Art Festival
Εν τω μεταξύ ξεκινά τη Δευτέρα το Eco Art Festival στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στους χώρους του Ωδείου, στη Βασιλέως Γεωργίου Β17, όπου στεγάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η στέγη του το μουσείο, το φεστιβάλ υπό το τίτλο «Tra(n)shformation –Περιττά Περίτεχνα», είναι – όπως είναι προφανές – αφιερωμένο στην ανακύκλωση και αξιοποίηση υλικών, που διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές, ρυπαίνοντας το περιβάλλον.
Το φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, θα περιλαμβάνει διεθνή Έκθεση Φωτογραφίας, Έκθεση έργων τέχνης φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών και μαθητών, καθώς και κινηματογραφικές ταινίες ντοκυμαντέρ του Φεστιβάλ ECOFILMS στη μνήμη της ιδρύτριας και καλλιτεχνικής του διευθύντριας Λουκίας Ρικάκη.