Το μότο «Μάθε από τις παλιές, δείξε στις καινούργιες» είχε αρχίσει να παίρνει τη μορφή επιχειρηματικής ιδέας στο μυαλό της δημοσιογράφουΣτέλλας Κάσδαγληκαι μιας ακόμη καλής της φίλης λίγους μήνες πριν από τον Ιούνιο του 2012. Ομως καμία από τις δύο δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας, τουbusinessplan, της βιωσιμότητας που απασχολούν κάθε νέο επιχειρηματία προτού περάσει από το στάδιο μιας ιδέας σε αυτό του σχηματισμού μιας ολοκληρωμένης επιχειρηματικής πρότασης.

Η συμμετοχή τους στο περυσινό δεύτερο τριήμερο event επιχειρηματικότητας «StartupLiveAthens» ήταν για εκείνες μια ευκαιρία να χαρτογραφήσουν ένα χώρο που παρέμενε άγνωστος, αλλά και να δοκιμάσουν την ιδέα τους μπροστά σε ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο των επιχειρήσεων.
Η πλατφόρμα που δημιούργησαν με την ονομασία «Womenontop», έναν χρόνο μετά την ανάδειξή τους ανάμεσα στις τρεις καλύτερες συμμετοχές του περυσινού τριημέρου, βρίσκεται σε φάση μετάβασης από την πιλοτική στην ολοκληρωμένη της λειτουργία.
Σε γενικές γραμμές, τοWoTπροσφέρει τη δυνατότητα σε γυναίκες που επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους την επαγγελματική τους εξέλιξη να λάβουν ουσιαστικές συμβουλές από ανθρώπους με επαγγελματική εμπειρία ώστε να ξεκαθαρίσουν τους στόχους τους και να οργανώσουν ένα πλάνο με το οποίο θα κατορθώσουν να τους επιτύχουν.
«Η συμμετοχή μας στοStartupLiveAthensδε συνέβαλε μόνο στο να μπούμε στο νόημα του πώς καταρτίζεται ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο, αλλά μας έφερε και σε επαφή με ανθρώπους με τους οποίους είχαμε τις ίδιες ανησυχίες, βρισκόμασταν στο ίδιο στάδιο και τώρα παρακολουθούμε ο ένας την εξέλιξη του άλλου» τονίζει η κ. Κάσδαγλη στο «Βήμα».
Για την ίδια και την ομάδα του «Womenontop», η οποία μέσα από τη διεργασία του event απέκτησε έναν ακόμη μόνιμο συνεργάτη, η εμπειρία αυτή αποτέλεσε τον καταλύτη για την πορεία που πήρε η ιδέα τους μέχρι σήμερα.
Σημαντικά ονόματα και εκπλήξεις
Καθώς η έναρξη του 3ου Startup Live Athens βρίσκεται προ των πυλών και οι εφετινοί συμμετέχοντες «ακονίζουν» τις ιδέες τους, ώστε να είναι όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι για τρεις ημέρες εντατικής δουλειάς, από την Παρασκευή 7 ως την Κυριακή 9 Ιουνίου, το όνομα ενός ακόμη μέντορα βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Ο Ελβετός κ. Φάμπιο Καβάλι είναι ένας χαρισματικός και πρωτοπόρος επιχειρηματίας με εντυπωσιακό ενεργητικό ως ιδρυτής και ηγέτης εταιρειών στους τομείς του real estate, της ψυχαγωγίας, αλλά και της υγείας που αποτελεί και έναν από τους άξονες της εφετινής διοργάνωσης που έχει ως θέμα τη «Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα».
Το 2009 η εταιρεία βιοτεχνολογίας που ίδρυσε οχτώ χρόνια νωρίτερα εισήχθη στο Χρηματιστήριο με αξία πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα φέρνοντας της επανάσταση στο χώρο των consumer genomics. Πρόσφατα ίδρυσε την GENES SA, μια εταιρεία γενετικής με έδρα την Ελβετία, η οποία διαθέτει ιδιόκτητη τεχνολογία γενετικής και ασχολείται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε αυτό τον τομέα.
Τα βραβεία δεν λείπουν από το βιογραφικό του καθώς τιμήθηκε με το Life Science Prize το 2005, το βραβείο Ernst &Young Entrepreneur of the Year το 2006, το βραβείο Α.Τ. KearneyBest Innovator το 2007, το βραβείο Swiss Innovation το 2008, ενώ το 2008 ανακηρύχθηκε «Technology Pioneer» από το World Economic Forum.
Φέτος τα ονόματα και οι εκπλήξεις είναι πολλά. Αντίστοιχα του Φάμπιο Καβάλι είναι τα προφίλ όλων των προσκεκλημένων μεντόρων και κριτών που στηρίζουν εδώ και τρία χρόνια το Startup Live Athens και οι οποίοι φροντίζουν στα πλαίσια του χρόνου τους να διατηρούν συχνά επαφή με τους συμμετέχοντες.
Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν επίσης τα ονόματα των κ.κ. Νικόλαου Μυλωνόπουλου, αντιπρύτανη του ALBA που θα είναι στην ομάδα των κριτών, Δημήτρη Πρωτοψάλτου από το future library που θα είναι μέντορας και Christian Rostrup Nielsen εκπρόσωπο της STARTeurope που υποστηρίζει γενικά τη διοργάνωση.
Οι διοργανωτές του event ετοιμάζουν μεταξύ άλλων και μια μεγάλη έκπληξη στους συμμετέχοντες καθώς ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς που στηρίζει κοινωνικούς επιχειρηματίες σε περισσότερες από 70 χώρες ανά τον κόσμο ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη χώρα μας μέσα από το 3ο Startup Live Athens.
«Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τις νέες ιδέες και πρωτοβουλίες της κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα» εξηγούν οι διοργανωτές.
Υποστηρίζοντας το Startup Live Athens, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Metavallon που υποστηρίζει συστηματικά και καθολικά τις επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου θέτει έτσι κι αλλιώς στις προτεραιότητές της το θέμα της «βιώσιμης επιχειρηματικότητας», κεντρικό θέμα του τριημέρου.
Οπως αναφέρει η ιδρύτριά του κυρία Αλεξάνδρα Χολή, η οποία θα συμμετέχει και στην κριτική επιτροπή, «η Μetavallon είναι εδώ για να δείξει στους επίδοξους νέους επιχειρηματίες πως με συγκεκριμένη στρατηγική, σκληρή δουλειά και πραγματικό θάρρος μπορούν να βρεθούν πιο κοντά στο όραμά τους και στην επιτυχία».
Σημαντικός συνεργάτης και υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι και η γνωστή πλατφόρμα Travelplanet24, της οποίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος κ. Φίλιπ Μπρίνκμαν θα βρίσκεται στην ομάδα των μεντόρων, όπως πρώτο δημοσίευσε το «Βήμα».