Στην υποχρεωτική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων οικονομικού έτους 2013 (έντυπο Ε9) θα προχωρήσουν έως τα τέλη Αυγούστου περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπάχθηκαν στον νόμο Παπακωνσταντίνου (Ν. 4014/2011).

Οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν είτε στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων είτε στην τακτοποίηση αυθαιρέτων θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο έντυπο Ε9 την επιφάνεια των χώρων που νομιμοποίησαν, εμπλουτίζοντας έτσι τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για την ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα, στο Ε9 θα καταγραφούν αυθαίρετα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το Ν. 4014/2011. Αυτά θα δηλωθούν στο Ε9 στην πραγματική τους κατάσταση, το επόμενο από την τακτοποίηση έτος. Ακόμη, θα δηλωθούν οι κλειστοί ημιυπαίθριοι και θα προστεθούν στους κύριους χώρους.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τη διαθέσιμη προς φορολόγηση επιφάνεια ακινήτων, στην οποία θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014.

Η διαφορά στη φορολόγηση θα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα με κύριο χώρο βάσει συμβολαίου 85 τ.μ. και τακτοποιημένους χώρους 40 τ.μ. θα δηλωθεί στο Ε9 ως κατοικία με κύριους χώρους 125 τ.μ. και όχι ως επιφάνεια 85 τ.μ.