Μόνο πέντε ενεργές χωματερές έκλεισαν το τελευταίο πεντάμηνο στη χώρα μας. Από τις αρχές του έτους, οι ενεργοί ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) από 78 μειώθηκαν σε 73. Κι αυτό τη στιγμή που ο πέλεκυς του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αναμένεται να πέσει βαρύς (όπως είχε δημοσιεύσει η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος»), καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε εκ νέου τη χώρα μας διότι δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του ΔΕΕ όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
Πάντως, όπως ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τη βράβευση φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση 18 ΧΑΔΑ και έχει προχωρήσει η εκτέλεση έργων αποκατάστασης άλλων 75 χωματερών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης, από τους συνολικά 396 προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ (78 ενεργοί και 318 ανενεργοί) αποκαταστάθηκαν 18 (5%) και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση έργων αποκατάστασης, με εγκατεστημένο εργολάβο, σε άλλους 75 ΧΑΔΑ (19%).
Επιπλέον, 84 χωματερές (21%) έχουν δημοπρατηθεί και… αναμένουν ανάδοχο, με ορίζοντα αποκατάστασης το τέλος του 2013. Για 50 ΧΑΔΑ προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, με στόχο να αποκατασταθούν στα μέσα του 2014. Για τις υπόλοιπες χωματερές τα έργα μελετώνται, με στόχο να έχουν αποκατασταθεί στο τέλος του επόμενου έτους.
Το 90% των έργων αποκατάστασης έχει ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, το 5% θα εκτελεσθεί με ίδια μέσα, ενώ εκδόθηκε νέα πρόσκληση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη») για την αποκατάσταση των υπολοίπων.
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργούς, τρεις περιφέρειες της χώρας -η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος- έχουν οριστικά αντιμετωπίσει το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης. «Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διακοπεί η λειτουργία όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και στην Κεντρική Μακεδονία» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχουμε διασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων».