Ήταν πραγματική εξέγερση. Η πρώτη που έγινε με τόσο έντονο πάθος κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν» «Αυτό λέει ο Γ.Φ,. ο ένας από τους δυο Έλληνες γιατρούς που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας σε διεθνές γυναικολογικό συνέδριο στο ξενοδοχείο Swiss Hotel . Οι δυο γιατροί ταξιδέψαν με πτήση της Aegean την Πέμπτη το βράδυ. Έμειναν στο ξενοδοχείο Nippon στην πλατεία Ταξιμ τα παράθυρα τους έβλεπαν το πάρκο Γκεζί . «Την Πέμπτη το βράδυ τίποτα δε πρόδιδε τι θα συμβεί» λέει στο Βήμα.

«Βλέπαμε απλά ορισμένους ακτιβιστές στο πάρκο. Ήταν σαν να φρουρούσαν τα μοναδικά δέντρα στην πλατεία. Βγήκαμε έξω για να κάνουμε τη βόλτα μας . Δεν υπήρχε απολύτως κανένας οιωνός για το τι θα ακολουθήσει. Την Παρασκευή το πρωί ενώ ήμασταν να μεταβούμε στο συνέδριο μας ξυπνήσαν ισχυρότατες εκρήξεις . Από το παράθυρο ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποιούσαν δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθώντας να διώξουν από την πλατεία τους λίγους ακτιβιστές που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί.Ήταν μια βίαιη καταστολή, μια επέμβαση στην οποία ασκήθηκε δυσανάλογη υπέρμετρη βία. Μας είπαν ότι ένας φοιτητής πέθανε από αναπνευστικό πρόβλημα . Μια άλλη γυναίκα τραυματίστηκε στο κεφάλι όταν τη χτύπησε βολίδα δακρυγόνου. Επιπλέον έσπασε μια σκαλωσιά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 50 άτομα. Σε λίγη ώρα έφτασε κόσμος στη πλατεία όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πλήθαινε. Ακολούθησαν οδομαχίες σώμα με σώμα Οι αστυνομικοί απωθούσαν τους διαδηλωτές με αντλίες νερού. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν χρωματισμένο νερό προκειμένου να τους μαρκάρουν και να τους συλλαμβάνουν λίγο αργότερα. Η συμπαράσταση του κόσμου το βράδυ ήταν εντυπωσιακή . Ξενοδόχοι άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους και δέχονταν διαδηλωτές για να τους προστατεύσουν και να τους περιθάλψουν . Εμάς μας έδωσαν από ένα λεμόνι και νερό για να μας φύγει η «κάψα»»

«Ήταν οργανωμένοι σε πολλά ξενοδοχεία είχαν στηθεί ακόμα και πρόχειρα ιατρεία με γιατρούς να περιθάλπουν τους διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν ολόκληρο το βράδυ, κανείς δεν κοιμήθηκε».

Το Σάββατο η κυβέρνηση «έκοψε» το Ίντερνετ γιατί υποψιάζονταν ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στην πλατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ωστόσο σε πολλά ξενοδοχεία παρέκαμψαν αυτό το εμπόδιο και η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου συνεχίστηκε . Έβλεπα στα γύρω σπίτια να αναβοσβήνουν τα φώτα ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές. Τα συν συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Κάτω ο Ερντογάν», «αυτοί οι δρόμοι είναι δικοί μας», «άλλο θρησκεία άλλο πολιτική»»
«Το Σάββατο κατεβήκαν στην πλατεία της οπαδοί της Μπεσίκτας, της Φενερμπαχτσέ και της Γαλατασαράι. Πρώτη φορά συνέβαινε αυτό να ενωθούν οι οπαδοί αυτών των τριών ομάδων για ένα κοινό σκοπό.

Μας είπαν ότι βρέθηκαν στην πλατεία και αρκετοί βουλευτές όχι μονο του κεμαλικού κόμματος, αλλά και ένας Κούρδος βουλευτής».
«Την επόμενη μέρα η πλατεία ήταν αγνώριστη. Στην ουσία η αστυνομία γκρέμισε την Πλατεία Ταξίμ. Υπήρχαν Φωτιές παντού. Παράλληλα ήρθαν διαδηλωτές από την ασιατική πλευρά της πόλης και την ασιατική πλευρά της Πόλης. τα πλοιάρια σταμάτησαν να παίρνουν κόσμο. Η κατάσταση ήταν τραγική. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Την Κυριακή μάθαμε ότι έγιναν μεγάλε διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας».