Τον αριθμό των εφετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας – σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί γύρω στις 76.000 άτομα – ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας, καθώς ολοκληρώνεται τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων της «Αθηνάς» και… τοποθετούνται επίσημα τα νέα «σύνορα» στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων καταγράφεται μια εικόνα πτώσης των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, εκτός του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Κοινωνικών, Νομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπου αναμένεται μικρή άνοδος λόγω της επικείμενης μείωσης των θέσεων εισακτέων. Επίσης ένα πρώτο συμπέρασμα είναι το ότι οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν σε αρκετά ΤΕΙ που θα αποτελέσουν πρώτη επιλογή εφέτος για περισσότερους υποψηφίους.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» από τα βαθμολογικά κέντρα, ειδικά στα Μαθηματικά αλλά και στη Φυσική και στις σχολές που αυτά επηρεάζουν (Φυσικομαθηματικά, Πολυτεχνικές) αναμένεται πτώση των βάσεων, καθώς εφέτος υπήρξε δραματική πτώση των επιδόσεων των υποψηφίων. «Στο δικό μας κέντρο αλλά και σε άλλα που έχω ακούσει από συναδέλφους δεν είχαμε ούτε ένα άριστο γραπτό» είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» εκπαιδευτικός βαθμολογητής από το κέντρο της Αθήνας που, όπως είναι γνωστό, βαθμολογεί τα γραπτά υποψηφίων της επαρχίας. «Εγώ προσωπικά δεν βρήκα ούτε έναν υποψήφιο που να έχει λύσει το θέμα Β3 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης» προσθέτει ο ίδιος εκπαιδευτικός. Η ίδια όμως εικόνα καταγράφεται και σε πολλά βαθμολογικά κέντρα της Περιφέρειας, που βαθμολογούν γραπτά από την πρωτεύουσα, όπου τα άριστα γραπτά δεν φθάνουν το 1%…

Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση τα γραπτά υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση μπορεί να φθάσουν και το 85%, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές, ενώ στη Θετική Κατεύθυνση αναμένεται ότι θα κυμανθούν στο 35% με 40%. Αυτό κατά πολλούς σημαίνει ότι το 18 εφέτος θα είναι το άριστα για την εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα.
Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο που περιλαμβάνουν τα παραπάνω τμήματα έτσι, και ειδικά σε εκείνα τα τμήματα της Περιφέρειας που δέχονται υποψηφίους με βαθμολογίες από 13 ως 16, μπορεί να παρατηρηθούν εντυπωσιακές «βυθίσεις» των βάσεων, καθώς η επιλογή πολύ απαιτητικών θεμάτων οδηγεί συχνά σχεδόν στην… εξαφάνιση της «μεσαίας τάξης». Πτώση θα έχουν πιθανότατα στην επαρχία και αρκετά οικονομικά τμήματα.
Στα τμήματα των Θετικών Επιστημών βέβαια εφέτος θα δοθούν επιπλέον θέσεις εισακτέων, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο είχε ανακοινωθεί στην αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Ετσι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι πτώσεις των βάσεων δεν θα είναι μεγάλες λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Στην Εκθεση, αντιστοίχως, η πλειονότητα των γραπτών, όπως λένε βαθμολογητές, κινείται στις βαθμολογίες μεταξύ 12 και 15, ενώ δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή στα ποσοστά των αριστούχων σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Την ίδια στιγμή, όπως λένε εκπαιδευτικοί, στις Νομικές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου θα έχουμε εφέτος αλλαγή του τοπίου. Εδώ αναμένεται αύξηση βάσεων, καθώς οι εισακτέοι εφέτος θα μειωθούν και από τους 1.500 πανελλαδικά, εφέτος πιθανότατα οι εισακτέοι θα… πέσουν στους 1.000. Η άνοδος αυτή, όπως λένε βαθμολογητές, πιθανότατα θα συμπαρασύρει τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι Ιατρικές είναι ένα «ερώτημα» εφέτος, όπως λένε έμπειροι βαθμολογητές. Αν μειωθούν οι θέσεις εισακτέων σε αυτές, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, ίσως καταγράψουν άνοδο των βάσεων. Αν οι θέσεις τους παραμείνουν οι ίδιες με την περυσινή χρονιά θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με οριακή πτώση.
Τέλος, στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται η αναπόφευκτη πτώση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά και σε όλα τα μεσαίας ζήτησης τμήματα λόγω των απαιτητικών εφετινών θεμάτων στα Μαθηματικά.

Συμβουλές
Οι «παγίδες» στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Σύντομα, και με δεδομένη τη επικείμενη ολοκλήρωση της «Αθηνάς», θα ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψηφίους που θα ολοκληρώσουν και εφέτος τη διαδικασία αυτή «ηλεκτρονικά».
Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας κκ. Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάτος που μίλησαν στο «Βήμα» εξηγούν πώς βγαίνουν οι βάσεις κάθε χρόνο, η άνοδος και η πτώση τους.
–Η διαδικασία για τον καθορισμό των βάσεων έχει ως εξής: όταν ολοκληρώνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων απ’ όλους τους υποψηφίους, το σύστημα αρχίζει τη διαδικασία για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων των τμημάτων. Παίρνει λοιπόν το μηχανογραφικό κάθε υποψηφίου, ξεκινώντας από αυτόν με τα υψηλότερα μόρια και προχωρώντας προς τα κάτω, και ελέγχει αν υπάρχει κενή θέση στην 1η σχολή που έχει δηλώσει. Αν υπάρχει, ο υποψήφιος εισάγεται σε αυτή τη σχολή. Αν όχι, το σύστημα ψάχνει στη 2η σχολή που έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό, στην 3η κ.ο.κ. Ετσι σιγά-σιγά συμπληρώνονται οι κενές θέσεις των τμημάτων ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία (να φθάσει το σύστημα στον τελευταίο υποψήφιο σε μόρια ή να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις των τμημάτων).
Οι βάσεις λοιπόν των τμημάτων εξαρτώνται από τρία στοιχεία: 1) τις θέσεις εισακτέων που προσφέρει το τμήμα, 2) την επίδοση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές (πόσα μόρια δηλαδή συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι σε σχέση με τους υποψηφίους της προηγούμενης χρονιάς) και 3) τις προτιμήσεις των υποψηφίων για το συγκεκριμένο τμήμα (ένα τμήμα που το δηλώνουν οι υψηλόβαθμοι υποψήφιοι καλύπτει πιο γρήγορα τις θέσεις του από ένα τμήμα που δεν το προτιμούν οι υψηλόβαθμοι). Η βάση του τμήματος αποτελείται από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου. Η διαφορά που έχουν οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι ότι τη στιγμή που το σύστημα φθάνει στα μόριά τους και εξετάζει το μηχανογραφικό τους, για κάθε σχολή που έχουν δηλώσει ελέγχει πρώτα αν υπάρχει κενή θέση στις θέσεις της γενικής σειράς 90% και μετά στις θέσεις της εκάστοτε ειδικής κατηγορίας.
–Η σειρά δήλωσης των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο του υποψηφίου είναι το πιο σημαντικό σημείο σε όλη τη διαδικασία. Οταν το σύστημα, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των θέσεων στα τμήματα, φθάσει στα μόρια του συγκεκριμένου υποψηφίου, αρχίζει να «σαρώνει» τα τμήματα που έχει δηλώσει ο υποψήφιος από πάνω προς τα κάτω (από το 1 δηλαδή) ώσπου να βρει την πρώτη κενή θέση. Εκεί θα εισαχθεί ο υποψήφιος. Ενα σύνηθες λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να πιστεύουν ότι αν ο υποψήφιος Α δηλώσει ένα τμήμα 1ο και ο υποψήφιος Β δηλώσει το ίδιο τμήμα 5ο, τότε ο υποψήφιος Α έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα αυτό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωση αυτή είναι τα μόρια που έχουν οι δύο υποψήφιοι. Αν ο υποψήφιος Α έχει περισσότερα μόρια από τον υποψήφιο Β, τότε το σύστημα θα εξετάσει πρώτο το μηχανογραφικό του, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα. Αν ο υποψήφιος Β έχει περισσότερα μόρια, τότε αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα (ακόμη και αν το έχει δηλώσει πιο χαμηλά από τον άλλον), εκτός και αν υπάρχει κενή θέση σε κάποιο από τα άλλα τέσσερα τμήματα που έχει δηλώσει πιο ψηλά στο δικό του μηχανογραφικό.
–Δύο από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής ενός τμήματος και προτίμησής του έναντι κάποιου άλλου είναι το πρόγραμμα σπουδών του και οι διέξοδοι που προσφέρει στην αγορά εργασίας. Οπως λένε οι κκ. Μιχαλούλης και Παυλάτος, «δεν είναι δυνατόν κάποιος υποψήφιος να δηλώσει στο μηχανογραφικό του κάποιο τμήμα χωρίς να γνωρίζει τι θα διδαχθεί σε αυτό στα τέσσερα ή πέντε χρόνια των σπουδών του ή ποιες δυνατότητες θα του προσφέρει στην αγορά εργασίας το πτυχίο που θα αποκτήσει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ