Απορρίπτει τις οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων και την κατάργηση φορέων ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και προκρίνει, στο πλαίσιο των μνημονιακών κυβερνητικών δεσμεύσεων αλλά και της ανάγκης επιβίωσης των δήμων, την ένταξη υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα κινητικότητας –διαθεσιμότητα, μετατάξεις.
Μάλιστα, επιχειρώντας να αναστρέψει το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους ΟΤΑ και να φρενάρει το κύμα αντιδράσεων που φουντώνει επέλεξε από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο διεξάγεται στα Ιωάννινα, να υπογραμμίσει ότι όσα ακούγονται για συγχωνεύσεις και κλείσιμο Νομικών Προσώπων είναι ανακριβή.
«Ένα ζήτημα που προκάλεσε αναστάτωση στον αυτοδιοικητικό κόσμο, αλλά και στον κόσμο των εργαζομένων, είναι αυτό που ανεγράφη ανακριβώς σε μέρος του Τύπου για υποτιθέμενες καταργήσεις Νομικών Προσώπων, κλείσιμο προνοιακών υπηρεσιών, μαζικές απολύσεις προσωπικού και τυφλή διαθεσιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί με γοργούς ρυθμούς θεσμικές αλλαγές ώστε να προωθήσει την κινητικότητα εντός του δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την απλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης από ΟΤΑ σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αυτών, με παράλληλη ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των δημάρχων.
Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθετεί οριζόντιες πολιτικές που μπορεί να ακρωτηριάσουν τα κοινωνικά δίκτυα της αυτοδιοίκησης και να την απογυμνώσουν από χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που καλύπτει πραγματικές ανάγκες και συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ και στην εξυπηρέτηση των δημοτών τους». Για τον λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε, βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για «την υιοθέτηση ειδικών αντικειμενικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσον αφορά την κινητικότητα».
Είναι αξιοσημείωτη πάντως η διατύπωση στην ομιλία του ότι «η συνταγματική ιδιαιτερότητα της αυτοδιοίκησης μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε από τη μία το ποσοστό που μας αντιστοιχεί στην εθνική πολιτική για την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς όμως να καταργήσουμε τους εποπτευόμενους φορείς και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωτικές λειτουργίες του δήμου». Ακριβώς αυτό θεωρείται «κλειδί» για το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προστατευθούν επαρκώς τα κοινωνικά δίκτυα, να διαφυλαχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι και θα εξυγιανθούν δήμοι που καθίστανται προβληματικοί λόγω μισθολογικού κόστους.
Προτεραιότητα για το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, είναι «οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν, να απορροφηθούν κατά το δυνατόν από αυτοδιοικητικές δομές, γι’ αυτό και προωθούμε θεσμικά και την ενίσχυση της ενδο-αυτοδιοικητικής κινητικότητας». Και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση ό,τι και αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, εμείς προηγουμένως θα θελήσουμε να το διαβουλευτούμε με ευθύτητα, ειλικρίνεια και ευθύνη, τόσο με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ όσο και με τους ίδιους τους εργαζόμενους».
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ
Προανήγγειλε μάλιστα νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες επεξεργάζεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των δήμων. Έτσι, στο επίκεντρο των αλλαγών έχουν τεθεί θεσμικά ζητήματα όπως το ακατάσχετο της μισθοδοσίας των εργαζομένων, η συγχώνευση της επιτροπής ποιότητας ζωής με την οικονομική επιτροπή, η απλοποίηση της διαδικασίας συγκρότησης και λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης, μέτρα για τα μικρά νησιά και η «κινητικότητα εντός του δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την απλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης από ΟΤΑ σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυτών, με παράλληλη ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των Δημάρχων».

Διαβουλεύσεις γίνονται με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων και το ζήτημα των ειδικών συμβούλων ενώ εξετάζεται το αίτημα των αιρετών για φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών αλλά και προτάσεις για περισσότερη ευελιξία στις ΑΕ των Δήμων.
Στο τραπέζι και η μίσθωση σχολείων
Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι επιδιώκεται, σε συντονισμό με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να επιχειρηθεί -έτσι που να μην αντίκεινται στις διεθνείς δεσμεύσεις του Μεσοπροθέσμου και να εγκριθούν από το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών- να υπάρξουν ρυθμίσεις για την οικονομική ανακούφιση των δήμων. Αφορούν παρεμβάσεις στους εξής άξονες:
–Αξιοποίηση της περιουσίας των ΟΤΑ (μίσθωση σχολικών κτηρίων, προσοδοφόρων, κ.λπ.).
–Πολιτικές βελτίωσης ιδίων εσόδων ΟΤΑ, όπως η διασύνδεση με Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολόγια, ο επανυπολογισμός με πιο δίκαιο τρόπο του προστίμου από το τέλος αυθαίρετης κατάληψης, ο καθορισμός ανεπίδεκτων είσπραξης εσόδων, το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων να καταβάλλεται σε δόσεις κ.λπ.
–Υιοθέτηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να υποκαταστήσουν τον περιορισμό του δανεισμού ή να συμβάλουν σε πολιτικές εξοικονόμησης ή αναπτυξιακές πολιτικές.