«Η σύμπλευση προς έναν κοινό σκοπό είναι αυτή που μπορεί να μας βοηθήσει να πάμε μπροστά ως κοινωνία». Με τα λόγια αυτά ο κ. Αγγελος Χριστοφίδης μοιράζεται μέσα από ένα προσωπικό του σημείωμα το βαθύτερο μήνυμα που η ομάδα «South Evian Gulf» θέλει να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας επιχειρώντας για τρίτη συνεχή χρονιά τον διάπλου εκατοντάδων ναυτικών μιλίων με καγιάκ. Το εφετινό στοίχημα των τριών κωπηλατών της ομάδας μετράει 270 ναυτικά μίλια, όση είναι η απόσταση από τον Πειραιά ως τα Χανιά, και είναι αφιερωμένο στον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο «Η Πίστη».
Η αγάπη του για τη θάλασσα οδήγησε τον κ. Κώστα Μανατάκη από το 1999 ως το 2002 σε πολλά ανάλογα μοναχικά εγχειρήματα, όπως ο περίπλους της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της ελεύθερης Κύπρου και ο διάπλους από την Αλεξανδρούπολη ως τον Σχινιά. Η γνωριμία του με τον κ. Χριστοφίδη στάθηκε η αφορμή για να πιάσει ξανά τα κουπιά ύστερα από οκτώ χρόνια αποχής και να ξεκινήσουν μαζί τα ταξίδια, αυτή τη φορά όμως στέλνοντας συγχρόνως ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία.
Ετσι, το 2011 κατάφεραν να διασχίσουν το Αιγαίο από την Ερέτρια ως το Ηράκλειο Κρήτης αφιερώνοντας την προσπάθειά τους στο έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού». Ακολούθησε ο διάπλους από το Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας στην Ερέτρια μέσω Σποράδων το 2012 για την ενίσχυση της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», με ένα ακόμη μέλος στην παρέα, τον κ. Στέφανο Βαρβάλα.
Οι τρεις τους θα ξεκινήσουν λοιπόν στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου 2013 από τον Ναυτικό Αθλητικό Ομιλο Περάματος για μια διαδρομή 270 ναυτικών μιλίων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 15 ως 20 ημέρες. «Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που αποφασίζουν τελικά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για παράδειγμα, πέρυσι μία ολόκληρη εβδομάδα ήμασταν στην αναμονή για εκκίνηση. Η μετεωρολόγος Χρυσούλα Πέτρου, που μας ενημέρωνε τακτικότατα, δεν μας επέτρεπε να ξεκινήσουμε ώσπου να βεβαιωθεί ότι ο καιρός θα ήταν κατάλληλος» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Μανατάκης.
Για τον ίδιο κάθε δυσκολία στη διάρκεια του ταξιδιού αποτελεί μια ακόμη πολύτιμη εμπειρία, όμως «ακριβώς επειδή οι εμπειρίες δεν έχουν τέλος φροντίζουμε να είμαστε προσγειωμένοι σε κάθε επίπεδο. Η θάλασσα είναι απρόβλεπτη και απαιτεί σεβασμό». Για τη διασφάλισή τους μέσα στο νερό, εφέτος για πρώτη φορά οι τρεις κωπηλάτες θα έχουν σε όλη τη διαδρομή συνοδεία φουσκωτού σκάφους, στο οποίο θα επιβαίνουν οι κκ. Χρήστος Φλεβοτόμος και Ορφέας Καλαφάτης, μέλη της «South Evian Gulf team», ενώ ο πλωτάρχης του Λιμενικού Αγγελος Μηνούδης θα είναι το άγρυπνο μάτι που θα συντονίσει από ξηράς όποια επιπλέον βοήθεια χρειαστεί.
Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν, Πέραμα – Σαλαμίνα – Αίγινα – Πόρος – Ερμιόνη – Σπέτσες – Κυπαρίσσι – Μονεμβασία – Νεάπολη – Ελαφόνησος – Κύθηρα – Αντικύθηρα – Κίσσαμος – Χανιά, είναι αφιερωμένη στη διάδοση του έργου του Συλλόγου «Η Πίστη», ο οποίος συμπληρώνει 20 χρόνια δίπλα στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους. «Το μήνυμά μας είναι πως ενωμένοι και χωρίς ιδιοτέλεια μπορούμε να υπάρχουμε για να συνυπάρχουμε. Πρέπει να στραφούμε πρώτα προς τον διπλανό μας και μετά προς τον εαυτό μας» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μανατάκης, πεπεισμένος ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο βήμα της ελληνικής κοινωνίας προς κάτι καλύτερο.
Την ίδια στιγμή οι τρεις κωπηλάτες δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν και το άθλημα που αγαπούν, το καγιάκ θαλάσσης, στο οποίο επιθυμούν να μυήσουν τη νεολαία δίνοντας ένα καλό παράδειγμα. Οπως γράφει ο κ. Βαρβάλας στο προσωπικό του σημείωμα στο Facebook εν όψει του κυριακάτικου απόπλου, για τον ίδιο η θάλασσα είναι «οι στιγμές εσωτερικής γαλήνης που αφουγκράζεσαι και αποκωδικοποιείς τα φυσικά στοιχεία. Εξερεύνηση ψυχής, ταξινόμηση συναισθημάτων. Οι στιγμές κούρασης που δημιουργούν εντάσεις και τα γυμνάσματα ταπείνωσης, ώστε να οδηγηθείς στον τελικό στόχο, στην ολοκλήρωση του ταξιδιού. Στο τέλος ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι μόνος, δεν μπορείς να υπάρξεις μόνος».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Μαΐου 2013

HeliosPlus