Σε εφαρμογή έχει θέσει και φέτος η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων, του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής το πρόγραμμα ενημέρωσης σε παιδιά δημοτικών σχολείων, με σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων και πνιγμών.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, τα οποία αναμένεται να ενημερώσουν περισσότερα από 5.500 παιδιά δημοτικών σχολείων στα νότια προάστια, κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί. Παράλληλα, θα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό, για τι θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά και οι λουόμενοι, όταν βρίσκονται στην παραλία και στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, οι θάνατοι λουόμενων στη θάλασσα από πνιγμό το 2012, ανήλθαν σε 396 και από άλλα αίτια σε 90.
«Δεν κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ» τονίζει στο ΑΠΕ ο Διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας Παναγιώτης Παρασκευάς και αναφέρει ότι οι λουόμενοι, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες. Επίσης, τονίζει ότι οι υποβρύχιοι αλιείς θα πρέπει να φέρουν πάντα την προβλεπόμενη σημαδούρα.
Εντατικοί έλεγχοι στα σκάφη αναψυχής
Οδηγίες προς τα λιμεναρχεία, τα σκάφη του λιμενικού να εντείνουν τις περιπολίες τους το καλοκαίρι και να προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους στα σκάφη αναψυχής, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, τις αποστάσεις από τους λουόμενους και αν φέρουν σωστικά μέσα, έχει δώσει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις άδειες και στα χαρτιά των χειριστών, διενέργεια αλκοτέστ και σε περιπτώσεις υποτροπής τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.
Το Λιμενικό Σώμα καλεί του χειριστές των σκαφών να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες, να μην προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας 200 μέτρων από περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι και όταν βρίσκονται κοντά στις ακτές να κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από 5 μίλια την ώρα.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την Αμεση Δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.