Φόβους για ένα καταστροφικό καλοκαίρι, με πυρκαγιές που πιθανόν να κατακάψουν τεράστιες εκτάσεις δασών, εκφράζουν επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Πυροσβεστικής. Ενας συνδυασμός καύσωνα και ασταθούς καιρού που φαίνεται ότι θα επικρατήσει αυτό το καλοκαίρι αλλά και τα νέα προβλήματα στους μηχανισμούς δασοπυρόσβεσης αναμένεται να «πυρπολήσουν» τους επόμενους μήνες τα ελληνικά δαση. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για «επανάληψη του εφιάλτη του 2000 και του 2007». Μάλιστα, λόγω της μεγάλης αυτής ανησυχίας αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν οι περιπολίες στα δάση από 110 μοτοσικλετιστές αλλά και οι μεικτές περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής σε περιαστικά δάση. Την ίδια ώρα ποσό ύψους 18,5 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί σε δήμους για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών φέρεται να έχει μείνει πλήρως ανεκμετάλλευτο –φαίνεται ότι διοχετεύεται στην προσπάθεια να κλείσουν άλλες «μαύρες τρύπες» στα ταμεία. Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την Πέμπτη την εξασφάλιση πλέον των 50 εκατ. ευρώ για να γίνουν τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας από τις δασικές υπηρεσίες.
Τα σενάρια για το καλοκαίρι


Κάθε χρόνο το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη διαμορφώνουν με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις μια σαφή εικόνα για τον αριθμό και την έκταση των δασικών πυρκαγιών που θα σημειωθούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Αντίστοιχη εικόνα υπήρχε και λίγους μήνες πριν από τα «μαύρα καλοκαίρια» του 2000 και του 2007, όταν είχαν καεί αντίστοιχα 1,5 και 2,6 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Το 2007 στη διάρκεια δασικών πυρκαγιών είχαν χάσει τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οπως αναφέρει ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και αναλυτής δασικών πυρκαγιών κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, «οι εκτιμήσεις αυτές συνήθως είναι ακριβείς και προσδιορίζουν τις επιλογές των συμμετεχόντων στο σύστημα δασοπυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 σε συμβάσεις που υπογράφονταν με εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν σε συστήματα δασοπυροσβέσης αναφέρονταν τα περί μεγάλου κινδύνου για καταστροφικές πυρκαγιές, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Μια τέτοια πληροφόρηση φαίνεται να υπάρχει δυστυχώς και για φέτος».
Υπάρχουν καλοκαιρινές περίοδοι που εκτιμάται ότι θα έχουν φυσιολογικά καιρικά φαινόμενα και «μεσαίο ρίσκο», οπότε το κόστος των καμένων εκτάσεων υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 200.000 ως 600.000 ευρώ. Ωστόσο για αυτό το καλοκαίρι ο υπουργός Δημόσιας Ταξης κ. Νίκος Δένδιας αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής έχουν πληροφορίες για «εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις» και εκφράζουν φόβους για τα χειρότερα. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν διαρκείς συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συνδυασμός προβλημάτων


Οι μετεωρολόγοι μιλούν για καλοκαίρι με ξηρασία, με πολλούς καύσωνες αλλά και με ορισμένες βροχοπτώσεις που θα αυξήσουν τη βλάστηση και συνεπώς την «καύσιμη ύλη» που θα γιγαντώνει τις πυρκαγιές. Αυτό συνδυάζεται με μια σειρά πέντε προβλημάτων που θα υπάρξουν και φέτος στο συστημα δασοπυρόσβεσης.

Πρώτον:
Οπως ειδοποίησαν οι αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβληματικές θα είναι και φέτος οι πτήσεις των 21 αεροσκαφών τύπου Canadair που έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 35 ετών και η διαθεσιμότητα των οποίων κάθε μέρα του ερχόμενου καλοκαιριού αναμένεται –λόγω βλαβών και συντήρησης –να είναι της τάξεως του 60% (σ.σ.: πέρυσι το ποσοστό ανερχόταν σε 70%). Κάθε ημέρα δηλαδή θα είναι διαθέσιμα, στην καλύτερη περίπτωση, 12-14 αεροπλάνα.

Δεύτερον:
Προβλήματα υπάρχουν ως τώρα στην ενοικίαση επτά ελικοπτερων μεσαίου τύπου από καναδική εταιρεία, η οποία ωστόσο κήρυξε πτώχευση. Και αυτό ενώ διενεργείται νέα δικαστική έρευνα και για την περυσινή διαδικασία ενοικίασης ελικοπτέρων.

Τρίτον:
Καταγράφονται τουλάχιστον 3.000-4.000 «κενά» στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ παρουσιάζονται γραφειοκρατικά προβλήματα στην πρόσληψη των 700 πυροσβεστών που προορίζονταν για τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών κατά μήκος οδικών αξόνων η κατασκευή των οποίων σταμάτησε.

Τέταρτον:
Υπάρχει και το γνωστό ζήτημα συντήρησης των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πέμπτον:
Παρατηρείται αρνητική στάση πολλών δημάρχων να εκμεταλλευτούν τα κονδύλια της τάξεως των 18,5 εκατ. ευρώ που δίνονται για τον καθαρισμό δασικών εκτάσεων, κυρίως γύρω από πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δασικές υπηρεσίες έχουν ειδοποιήσει στελέχη της Κατεχάκη ότι «στα περιαστικά δάση δεν έχει κοπεί ούτε χορταράκι».
Αναδιάρθρωση Πυροσβεστικής


Αναφέρεται, τέλος, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με βάση σχέδιο νόμου που έχει προωθηθεί στη Βουλή. Ανάμεσα στα άλλα, ιδρύεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση το Συντονιστικό – Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ). Και αυτό στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μην υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και πολυδιάσπαση στους μηχανισμούς δασοπυρόσβεσης. Προς ενίσχυση του συντονισμού των υπηρεσιών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε την Πέμπτη επιστολή προς τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των συναρμοδίων υπηρεσιών.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Μαΐου 2013

HeliosPlus