Την «Ιερή τέχνη της υφαντικής στην Κρήτη σήμερα» θα μεταδώσουν αύριο, Τετάρτη 22 Μαΐου, οι μαθητές του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στους μαθητές του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού.
Πρόκειται για μία ακόμα εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi» από το Πανεπιστήμιο των Ορέων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου.
«Σκοπός και στόχος της «Πηνελόπης Gandhi» είναι να επαναφέρει την τέχνη της υφαντικής με τα παραδοσιακά εργαστήρια στα κρητικά σπίτια» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, όραμα της οποίας ήταν η αναβίωση των «αργαστηρίων».
Έτσι λοιπόν στον χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού οι μαθητές και των τριών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τις 2.00 το μεσημέρι να ενημερωθούν μέσα από βίντεο, θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση του παραμυθιού «Πηνελόπη Gandhi», τραγούδι και χορό για τις έως τώρα εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της αποστολής «Πηνελόπη Gandhi», να συζητήσουν για την προσωπικότητα του Μαχάτμα Γκάντι μέσα από ομάδες εργασίας.
«Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα παραδοσιακό εργαστήρι υφαντικής, όπως αυτά που κατείχαν περίοπτη θέση στα κρητικά σπίτια, αλλά και να κατασκευάσουν «Το πλέγμα της φιλίας» και τον «Ιστό της αράχνης»» επεσήμανε στο «Βήμα» η κυρία Τερζάκη.
Συγχρόνως με την αναβίωση της υφαντικής τέχνης σήμερα, μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, μαθητές και νέοι από τον αστικό ιστό έρχονται σε επαφή με συνομήλικους τους από σχολεία της επαρχίας, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες.
Η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, των πόλεων και της υπαίθρου και η ανάπτυξη οικονομιών μικρής κλίμακας, μέσω μιας προσωπικής ενασχόλησης και παραγωγής μεγάλης αξίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής αλληλοδιδασκαλίας μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Διαβάστε επίσης