Ανέβηκαν οι τόνοι στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της υφυπουργού Υγείας κυρίας Φωτεινής Σκοπούλη και του πρώην υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου μετά την κατάργηση από την υφυπουργό της υγειονομικής διάταξης που είχε εκδώσει ο κ. Λοβέρδος όταν κρατούσε το τιμόνι του υπουργείου Υγείας.

Η συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη είχε εφαρμοστεί στο πλαίσιο των μέτρων για τον έλεγχο της μετανάστευσης και προέβλεπε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν ή να εργαστούν στην Ελλάδα. Αρχικά ο κ. Λοβέρδος σε γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε την απόφαση της κυρίας Σκοπούλη έκνομη τονίζοντας ότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκει μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Η δήλωση Λοβέρδου

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει: «Με απόφαση της Υφυπουργού Υγείας, καταργήθηκε με τον πιο ρητό τρόπο η υγειονομική διάταξη που είχα εκδώσει για την προστασία από την διάδοση λοιμωδών νοσημάτων, η οποία έδινε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και όπου αλλού στη χώρα αυτό ήταν επιβεβλημένο. Το πρώτο θέμα που τίθεται, είναι αν η Υφυπουργός είχε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα να καταργεί υγειονομικές διατάξεις, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον Υπουργό Υγείας. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αν έχει μεταφερθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Υφυπουργό, διότι, αν δεν έχει εκχωρηθεί, η απόφαση είναι καταφανώς έκνομη».

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος καταγγέλλει ότι «το κεφαλαιώδες πολιτικό θέμα που εγείρει η συγκεκριμένη απόφαση είναι ο αφοπλισμός του Υπουργείου Υγείας από το θεσμικό του οπλοστάσιο στη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιορισμού των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης και των συναφών θεμάτων».

Η απάντηση της υφυπουργού

Απαντώντας η κυρία Σκοπούλη στο ότι η απόφασή της είναι έκνομη, αναφέρει ότι στο πλαίσιο τηςάσκησης της εκχωρηθείσης από τον υπουργό Υγείας αρμοδιότητάς της μπορεί να εκδίδει πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα. «Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είναι πράξη κανονιστικού χαρακτήρα ήτοι Υπουργική Απόφαση με υγειονομικό ενδιαφέρον, αποβλέπουσα δηλαδή στην προστασία της δημόσιας υγείας που εκδίδεται κατόπιν νομοθετικής εξουσιοδότησης. Μπορεί επομένως να καταργηθεί με αντίστοιχη κανονιστικού χαρακτήρα διάταξη, όπως έγινε εν προκειμένω, ή με νόμο. Επομένως η Υφυπουργός έχει σαφώς την αρμοδιότητα να καταργήσει την εν λόγω διάταξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυρία Σκοπούλη.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει η υφυπουργός Υγείας, από πλήρη έλλειψη νομιμότητας έπασχε η έκδοση της καταργηθείσης υγειονομικής διάταξης εκ μέρους του κ. Λοβέρδου με την ιδιότητά του ως υπουργού Υγείας λόγω έλλειψης ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης. «Ειδικότερα», τονίζεται, «η καταργηθείσα υπουργική απόφαση (υγειονομική διάταξη 39Α) στερείτο νομίμου ερείσματος, καθώς τόσο η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 43 του ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228 Α’) όσο και του άρθρου 2 του ν. 2520/1940 (ΦΕΚ 273 Α’) αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και ταβέρνες), νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. και οπωσδήποτε όχι σε προϋποθέσεις καραντίνας, σε ανθρώπους και στον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεως και αυτοδιαθέσεώς τους. Η εν λόγω υγειονομική διάταξη όφειλε συνεπώς να καταργηθεί ως αντισυνταγματική, αφ’ ενός λόγω υπερβάσης της νομοθετικής εξουσιοδότησής της, αφ’ ετέρου διότι στην πράξη λειτούργησε ως εργαλείο για την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά».

Ανταπάντηση Λοβέρδου

Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο πρώην υπουργός με νέα ανακοίνωσή του στην οποία απαντά στις αιτιάσεις της κυρίας Σκοπούλη. «Αν η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα έκδοσης ή κατάργησης υγειονομικών διατάξεων σε υφυπουργό, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ένα θέμα. Αποτελεί μία απολύτως λανθασμένη επιλογή, ειδικά όταν η κυβέρνηση λειτουργεί όπως τα ίδια τα μέλη της υποστηρίζουν δημοσίως, η οποία όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να διορθωθεί.

Επ’ αυτού αναμένουμε» ανταπαντά ο κ. Λοβέρδος. «Το πώς, όμως, ασκήθηκε η συγκεκριμένη αρμοδιότητα», συνεχίζει, «αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κατάργηση της υγειονομικής διάταξης του 2012, που εκδόθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και σαφέστατα με εξουσιοδότηση νόμου, αλλά και υπηρέτησε τις ανάγκες της χώρας αποτελεί ένα ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα. Κι αυτό γιατί, ανεξαρτήτως αν κατά το περιεχόμενό της αναβιώσει η καταργηθείσα υγειονομική διάταξη με νέα, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, ή με νομοθετική ρύθμιση, η έστω και για ένα λεπτό κατάργησή της, που δυστυχώς υπήρξε, εξαφανίζει τις ποινικές ευθύνες όσων εγκλημάτησαν ως μαστροποί, έμποροι ανθρώπινων ψυχών, εκμεταλλευτές αρρώστων ή πάμφτωχων ανθρώπων κ.ο.κ. Επ’ αυτού του θέματος οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναδειχθούν».

Τι αφορούσε, πού και πώς είχε εφαρμοστεί

Η υγειονομική διάταξη του 2012 έκανε λόγο για υποχρεωτικό έλεγχο και νοσηλεία για τα παρακάτω νοσήματα: Πανδημική γρίπη, SARS, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί χολέρα, διφθερίτιδα, ενεργός φυματίωση, πανώλη, ευλογιά, κίτρινος πυρετός, ενεργός φυματίωση, ελονοσία πολιομυελίτιδα από φυσικού τύπου ιού, ενεργός σύφιλη, ενεργός λέπρα, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί.

Μεταξύ άλλων προέβλεπε: «Όσοι έχουν κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα δεν θα εισέρχονται στη χώρα. Σε περίπτωση δε που βρίσκονται ήδη παράνομα, θα τίθενται υπό περιορισμό-καραντίνα ούτως ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν χώρους απομόνωσης που να πληρούν τις ιατρικές προδιαγραφές νοσηλείας.

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν οποιονδήποτε χώρο διαμονής σε συνθήκες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας θα έχουν ποινικές ευθύνες. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε κτίριο ή χώρος έχει καταληφθεί από τρίτους σε συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, οι κύριοι ή οι νομείς των κτιρίων αυτών θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την αποβολή των καταληψιών, αλλιώς θα θεωρούνται υπεύθυνοι και θα έχουν συνέπειες».