Διέξοδο μέσα από το… αδιέξοδο έδωσε τελικά το βράδυ της Τετάρτης το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε μια επεισοδιακή, πολύωρη συνεδρίαση, τα δεδομένα της οποίας ανατράπηκαν αρκετές φορές. Και αυτό διότι ο κλάδος των καθηγητών ουσιαστικά κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια ψηφοφορία η οποία δεν θα κατέληγε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπερψήφισε λοιπόν μια απεργία που ήδη ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, καθώς είχε προηγηθεί μια καλά οργανωμένη πολιτική επιστράτευση από πλευράς κυβέρνησης. Ετσι το πρωί της Παρασκευής όλοι οι καθηγητές θα βρίσκονται στις θέσεις τους –και με… τον νόμο και με την… άδεια των συνδικαλιστών –στα εξεταστικά κέντρα για να επιτηρήσουν την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Οπως ήταν σαφές λοιπόν σε όσους παρακολούθησαν τις διαδικασίες των τελευταίων ημερών, οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ αποφάσισαν γρήγορα και με πολύ υψηλά ποσοστά (κοντά στο 90%) υπέρ της πρότασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης ωστόσο ήταν τελικά αρκετά επισφαλής ελέω επιστράτευσης, γεγονός το οποίο πιθανόν να έδωσε άλλοθι σε περισσότερους καθηγητές από ό,τι αναμενόταν να ψηφίσουν «ναι» στην απεργία. Στην ψηφοφορία αυτή σε πολλές ΕΛΜΕ (όπως στο Ηράκλειο, στην Α’ Αχαΐας, στην Ε’ Θεσσαλονίκης, στη Λάρισα, στη Μαγνησία και στις Σέρρες) συγκεντρώθηκαν πάνω από χίλιες ψήφοι των μελών των Ενώσεων υπέρ της απεργίας. Στη Λάρισα μάλιστα 1.851 καθηγητές συμπαρατάχθηκαν στην πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
«Και τώρα τι κάνουμε;»


Εκείνο που άλλαξε όμως τα δεδομένα της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ ήταν το ότι ορισμένοι εξ αυτών που είχαν ήδη λάβει εξουσιοδότηση από τα μέλη τους ακόμη και για παραβίαση της απόφασης για επιστράτευση, εφόσον κάτι τέτοιο έβρισκε πρόσφορο έδαφος, έθεσαν το ερώτημα: «Ωραία, την ψηφίσαμε την απεργία. Τώρα τι κάνουμε;».
Το σώμα λοιπόν των προέδρων ζήτησε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να διατυπώσει νέα πρόταση. Εκεί η ηγεσία της ΟΛΜΕ βρέθηκε σε πραγματικά δύσκολη θέση. Υπήρχε το γόνιμο έδαφος για παραβίαση της απόφασης επιστράτευσης; Και μάλιστα με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ –τις δύο μεγαλύτερες τριτοβάθμιες ομοσπονδίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάλυψη –να έχουν ξεκαθαρίσει με τη στάση τους ότι η στήριξή τους μπορούσε να δοθεί μόνο σε κινητοποιήσεις εκτός πανελλαδικών;
Και ενώ πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ ζητούσαν με σθένος από τους καθηγητές συναδέλφους τους «να καταλάβουν τα ανάκτορα», το ΔΣ της ΟΛΜΕ άλλαξε στάση. Ειδικά η πλειοψηφία των παρατάξεων που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ –μόνο τα μέλη που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφοροποιήθηκαν –συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να σύρουν τον κλάδο σε έναν αγώνα με απρόβλεπτο τέλος για τους 88.000 συναδέλφους τους, από τους οποίους μάλιστα λίγο πάνω από τους μισούς δεν είχαν προσέλθει καν στις γενικές συνελεύσεις για να ψηφίσουν. Επιπλέον σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανατροπή φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η πίεση της κοινής γνώμης (χαρακτηριστικά, διαφωνούσε το 66,4% της κοινής γνώμης όπως φάνηκε στη δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό του «Βήματος» και των «Νέων»), καθώς πολλοί ζητούσαν από τους καθηγητές να μην κρατήσουν «ομήρους» τους υποψηφίους των εξετάσεων στη διαμάχη τους με το υπουργείο Παιδείας. Τα αιτήματά τους άλλωστε είχαν «κωδικοποιηθεί» σε μια άρνηση αποδοχής να εργαστούν επιπλέον ένα δίωρο την εβδομάδα.
Σε σύγχυση


Ετσι, κατόπιν της αλλαγής στάσης του ΔΣ, το ερώτημα που τέθηκε προς τους προέδρους για να αποφασίσουν αν θεωρούν αυτή τη φορά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία παρά την επιστράτευση, βρήκε το σώμα μπερδεμένο. Και τον κλάδο των καθηγητών ένα βήμα πίσω σε μια μάχη η οποία όμως από την αρχή ήταν δύσκολη και προοιωνιζόταν ένα αβέβαιο τέλος. Οι ιδέες που ακούστηκαν το βράδυ της Τετάρτης για νέο κύκλο κινητοποιήσεων εκτός πανελλαδικών εξετάσεων βρήκαν το σώμα αποκαρδιωμένο. Αν και πολλοί δεν το πίστευαν, φαινόταν σαν ένα προδιαγεγραμμένο τέλος.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ πάντως συνέχισε και την Πέμπτη τις συναντήσεις με τα κόμματα του κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τους καθηγητές συνδικαλιστές έθεσε θέμα άρσης της επιστράτευσης. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ αναφορικά με τη μη προώθηση απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρέπει κατά συνέπεια να αρθεί αμέσως η επιστράτευση των καθηγητών και να υπάρξει ένας διάλογος αμέσως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης συνολικότερα».
Κάτι τέτοιο, επί του παρόντος, η κυβέρνηση δεν το σκέφτεται καθόλου…

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Μαΐου 2013

HeliosPlus