Δωρεάν τρόφιμα στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο μοίρασαν το πρωί της Τετάρτης παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών οι οποίοι βρίσκονταν σε απεργία, ζητώντας την απόσυρση του νόμου που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

«Μοιράζουμε 20 τόνους λαχανικά και φρούτα και περιμένουμε και άλλα φορτηγά»
, είπε ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών, Π. Μόσχος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ στη συνέχεια, κρατώντας μαύρες σημαίες παραγωγοί και πωλητές με τη συμμετοχή των σωματείων και ομοσπονδιών όλης της χώρας, απέκλεισαν για αρκετή ώρα την οδό Βασ. Σοφίας, στο ύψος του Συντάγματος. Κατόπιν, εκπρόσωποί τους επέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή με τα αιτήματά τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών αγορών διαμαρτύρεται για «σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης να αφαιρέσει τον τζίρο σταδιακά από τις λαϊκές αγορές και να τον μεταφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της Κώστας Καρατζάς. Ο ίδιος εξήγησε: «Στόχος τους είναι να εκλείψει σταδιακά ο θεσμός των λαϊκών αγορών. Καταργούν τη μεταβίβαση των αδειών στα παιδιά μας. Δεν κρύβουν ότι το επόμενο βήμα είναι η αδειοδότηση νομικών προσώπων, με απλά λόγια εταιρειών, που θα μπουν στις λαϊκές αγορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους πωλητές των λαϊκών αγορών και για τους μικρομεσαίους αγρότες που δραστηριοποιούνται μέσα από τη λαϊκή αγορά, αλλά και για τον καταναλωτή».

Οι αλλαγές που επέρχονται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καταργούν την ισοβιότητα της άδειας και εισάγουν την ισχύ της για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης, μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες αδείας.

Υπογραμμίζεται δε: «Εχουμε μάλιστα την πεποίθηση, ότι σύντομα και πάντως πριν την 31/10/2014 που αυτοδικαίως λήγει η άδειά μας, θα έχουν νομοθετήσει και την είσοδο των εταιριών, στον χώρο των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε και το υπαίθριο εμπόριο, να αλωθεί από τα ολιγοπώλια».

Ουσιαστικά, όπως υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, καταργείται:

  • Κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητάς μας, αφού τα τρία χρόνια, δεν είναι ικανός χρόνος απόσβεσης, οποιασδήποτε επένδυσής μας.
  • Η υιοθέτηση και εξυπηρέτηση, οποιουδήποτε οικογενειακού και προσωπικού στόχου, αφού δεν θα γνωρίζουμε, αν μετά από τρία χρόνια, θα έχουμε εργασία ή όχι.
  • Η λαϊκότητα, η αμεσότητα, η ανάπτυξη προσωπικής επαφής στο πιο ζωντανό τμήμα του εμπορίου στη χώρα μας, αφού οι πωλητές θα εναλλάσσονται ανά τριετία.