Χρηματοδότηση 3.901.040 ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των δασικών υπηρεσιών και δασαρχείων της χώρας προέβλεψε με πρόσφατη απόφασή του (8.5.2013, αριθμ. πρωτ. 130730/2187) ο ειδικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης.
Το κονδύλι αυτό αφορά περί τις 300.000 ώρες υπερωριακής απασχόλησης προκειμένου οι δασικοί υπάλληλοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και κυρίως στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στον έλεγχο της λαθροθηρίας και των καταπατήσεων.
Ετσι στις διευθύνσεις Δασών και στα δασαρχεία θα λειτουργεί στη διάρκεια του «Προγράμματος Δασοπροστασίας 2013» –από τον Μάιο ως και τον Δεκέμβριο –απογευματινή υπηρεσία (14.00 – 22.00) όλες τις εργάσιμες ημέρες. Αντίστοιχη υπηρεσία προβλέπεται για τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Οσον αφορά την εργασία του Σαββάτου θα παρέχεται ένα ρεπό την επόμενη εβδομάδα. Για τις Κυριακές και τις αργίες προβλέπεται, εκτός από ένα ρεπό, και αποζημίωση.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, κατά τη διάρκεια του καθημερινού απογευματινού ωραρίου, όπως επίσης τις Κυριακές και τις αργίες, θα πρέπει τουλάχιστον ένας υπάλληλος να παραμένει στην έδρα του δασαρχείου ή της Διεύθυνσης Δασών προκειμένου να λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο και να γίνεται ο απαραίτητος συντονισμός σε περίπτωση πυρκαγιάς, καταγγελίας κτλ.
Ειδικά για τις διευθύνσεις Δασών Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου, Κεφαλληνίας και για τα δασαρχεία Πειραιά και Πόρου λόγω της νησιωτικής φυσιογνωμίας των περιοχών που καλύπτουν μπορεί να απαιτηθεί μετάβαση της περιπόλου σε άλλο νησί. Πάντως, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 20 τον μήνα ανά υπάλληλο και οι εργάσιμες ώρες των Κυριακών και αργιών τις 10 ώρες τον μήνα ανά υπάλληλο.
Στην απόφαση του υπουργείου επισημαίνεται επίσης το… αυτονόητο: «Οπως ήδη γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όταν ειδοποιείται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία η τοπική δασική αρχή για περιστατικό πυρκαγιάς, ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας ή ο επικεφαλής της βάρδιας ή της περιπόλου θα μεταβαίνει στον τόπο της πυρκαγιάς και θα συνεργάζεται με τον διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συμβάντος».
Για την υποστήριξη των μέτρων δασοπροστασίας, την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και τον συντονισμό των υπηρεσιών θα λειτουργεί στην Αθήνα Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας.
Στο μεταξύ αναμένεται από μέρα σε μέρα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για την κατανομή εποχικού προσωπικού. Το ίδιο είχε γίνει και τον Ιούνιο του 2010, όταν είχαν προσληφθεί 766 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων για ορισμένο χρόνο από υπηρεσίες του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η πρόσληψη περίπου 250 ατόμων εποχικού προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας, ενώ προβλέπονται και προσλήψεις προσωπικού τρίμηνης διάρκειας.
Το προσωπικό θα απασχοληθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις εποχικές ανάγκες των δασικών υπηρεσιών, δηλαδή για τη διαχείριση δημοσίων δασών, την ομαλή λειτουργία των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών, των πεστροφογεννητικών σταθμών και των εκτροφείων της χώρας, την κάλυψη των αναγκών στους δέκα εθνικούς δρυμούς, την υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών όσον αφορά τη σύνταξη των δασικών χαρτών, την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, τη διοικητική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών κτλ.

HeliosPlus