Η εθνική ποσόστωση ερυθρού τόνου για το 2013 έχει ήδη εξαντληθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνονται στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το τρέχον έτος (2013) έχουν ήδη αλιευθεί 87.000 τόνοι ερυθρού τόνου από τους 89.000 τόνους της εθνικής ποσόστωσης.
Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο εξέδωσε απόφαση ώστε να σταματήσει εφέτος η αλιεία τόνου. Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας σε έγγραφό της (09-05-2013 / Αριθ. Πρωτ. 2668/55790) προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας, τη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος, την Ομοσπονδία Αγροτικών-Αλιευτικών Συλλόγων των Παραμεθόριων Νήσων Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας του Λιμενικού Σώματος και τους εμπόρους τόνου προειδοποιεί ότι κάθε αλιεία και εκφόρτωση ερυθρού τόνου μετά την εξάντληση της ποσόστωσης θα έχει συνέπειες στην ποσόστωση που θα διανεμηθεί στη χώρα μας το επόμενο ή τα επόμενα έτη. Κι αυτό διότι η ποσότητα της υπέρβασης αφαιρείται από την εθνική ποσόστωση του επόμενου έτους και μάλιστα εις διπλούν.
Στην πράξη αυτό σημαίνει μειωμένες αλιευτικές δυνατότητες για όσους αλιείς πάρουν την ειδική άδεια αλιείας τόνου την επόμενη αλιευτική περίοδο.
Όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, η λήψη επιπλέον μέτρων στη χρήση εργαλείων (απαγόρευση εργαλείων) προκειμένου να αποτραπεί η αλιεία του είδους μπορεί να επιβληθεί. Γι’ αυτό ζητά από τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν τους αλιείς και να τους συσταθεί η χρήση πιο επιλεκτικών εργαλείων και μεθόδων, ώστε να αποφεύγεται η τυχαία σύλληψη ερυθρού τόνου (BFT) κατά τη διάρκεια αλιευτικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν άλλα είδη. Κι αυτό διότι και τα παρεµπίπτοντα αλιεύµατα ερυθρού τόνου προσμετρώνται στην εθνική ποσόστωση.

Για τον λόγο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου επισημαίνει στο έγγραφό της ότι σε περίπτωση τυχαίας σύλληψης τόνου κατά τη διάρκεια αλιευτικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν άλλα είδη θα πρέπει να διερευνάται οπωσδήποτε η ύπαρξη διαθέσιμης ποσόστωσης, με σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας (210 9287143) και e-mail (syg073@minagric.gr) προκειμένου να επιτρέπεται η εκφόρτωση και εμπορία του είδους.
Μόνο σε αυτή την περίπτωση οι λιμενικές αρχές θα επιτρέπουν την εκφόρτωση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αλιείας θα εκδίδουν Έγγράφο Αλιευμάτων Τόνου. Οι εκφορτωθείσες ποσότητες θα πρέπει να δηλώνονται άμεσα (fax 210 9287130) στη Διεύθυνση Αλιευτικών Εφαρμογών.