Η τρομακτική έκρηξη της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και το συριακό ζήτημα κυριαρχούν στη σημερινή επισκόπηση της Deutsche Welle.

Η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας στην Ελλάδα και ειδικά εκείνης των νέων κάνει το γύρο των γερμανόφωνων εφημερίδων στις έντυπες και ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. «Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτο διαδοχικό χρόνο σε ύφεση. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων ανθρώπων είναι στο μεταξύ επισήμως άνεργοι» γράφει στην ιστοσελίδα της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Για τη «χαμένη γενιά της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, υπογραμμίζοντας ότι «οι αριθμοί είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί: Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κάτω των 24 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν δουλειά. Η ανεργία ανεβαίνει σε ύψος ρεκόρ και στην Πορτογαλία. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι θορυβημένη». Η Süddeutsche Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ότι «η ανεργία των νέων Ελλήνων γίνεται ολοένα πιο δραματική. Μόλις ένας στους τρεις έχει δουλειά αυτή την ώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν μία ολόκληρη γενιά να κινδυνεύει. Ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι αισιόδοξη».

Η ιστοσελίδα της Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «γενιά των ανέργων» σχολιάζοντας ότι «οι προοπτικές για τους νέους Έλληνες γίνονται ολοένα δραματικότερες. (…) Τα κίνητρα πρόσληψης νέων δεν είχαν προφανώς κανένα αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση μείωσε, για παράδειγμα, τον κατώτατο μηνιαίο μισθό για τους εργαζόμενους κάτω των 25 στα 500 ευρώ για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να απασχολούν νέους». Η αυστριακή Die Presse επισημαίνει ότι «η είσοδος στον επαγγελματικό βίο είναι δύσκολη κυρίως στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας: Στην Ελλάδα και την Ισπανία περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Αν συνυπολογίζονταν στη στατιστική και όσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας, τότε θα ήταν άνεργοι 13 εκ. νέοι αντί των 10,7 εκ. που είναι επισήμως δηλωμένοι, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας».

«Δίχως μία επέμβαση όλα θα γίνουν ακόμη χειρότερα»

Την έξαρση της βίας στη Συρία σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου διερευνώντας τα οφέλη μίας εξωτερικής επέμβασης στη χώρα. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην παθητική στάση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά: «Ο Ομπάμα έχει δίκιο να παρατηρεί με περίσκεψη αυτήν την σύγκρουση. Ρεαλιστική είναι, ωστόσο, δυστυχώς και η πρόβλεψη ότι δίχως μία επέμβαση όλα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Αν οι ΗΠΑ είχαν από νωρίς επιβάλει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ίσως ο πόλεμος δεν θα είχε πάρει καν τις σημερινές του διαστάσεις. Αντ’ αυτού, μάλιστα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι γίνεται χρήση χημικών όπλων. Ρεύματα προσφύγων θα μπορούσαν σύντομα να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Στο τέλος ενδέχεται ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της ειρήνης, να αφήσει μία μεγάλη καταστροφή απλά να συμβεί. Γι΄αυτό θα όφειλε να συζητήσει με τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το τι θα μπορούσε ακόμη να γίνει, ώστε τουλάχιστον να περιοριστεί ο πόλεμος: Για μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, που θα στερούσε από το συριακό καθεστώς την εναέρια κυριαρχία, θα βοηθούσε τους εξεγερμένους και πιθανόν θα προστάτευε τους αμάχους».

Η γαλλική Le Monde εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία διεθνής διάσκεψη για τη Συρία είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πείραμα και επισημαίνει: «Μία στρατιωτική επιλογή αποτελεί τρομακτική σκέψη για έναν αμερικανό πρόεδρο που θέλει οπωσδήποτε να γλιτώσει τη χώρα του από ένα νέο βάλτο. Το φάντασμα του πολέμου στο Ιράκ με τα ψέματα περί όπλων μαζικής καταστροφής καταδιώκει ακόμη τον διάδοχο του Τζορτζ Μπους (…). Ο Τζον Κέρι έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να ακολουθήσει μία φιλειρηνική γραμμή. Η Δύση χάνει έτσι μέρος της αξιοπιστίας της. Ο όρος ‘κόκκινη γραμμή’ έχει χάσει κάθε νόημα και η τραγωδία των σύρων πολιτών συνεχίζεται στη σκιά στρατηγικών σκέψεων».