Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) με θέμα την προκήρυξη απεργίας μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων και κύριο αίτημα να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.

Παρά τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί για το χρόνο της απεργίας, θα «τιμωρηθούν» χιλιάδες παιδιά, που αντιμετωπίζονται ως παράπλευρη απώλεια – θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα επιμείνει στην πρότασή του για απεργίες μέσα στις πανελλαδικές αποφάσεις.
Πιθανότατα μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, να προκηρύξει μια πρώτη 24ωρη απεργία, που δεν αποκλείεται να οριστεί από τους συνδικαλιστές για την πρώτη ημέρα της εξεταστικής διαδικασίας, στις 17 του μήνα. Το ΔΣ έχει ήδη πάρει εξουσιοδότηση από τις τοπικές ΕΛΜΕ, γι’ αυτή την απεργία, σε περίπτωση – βέβαια – απολύσεων εκπαιδευτικών. (Αλλά η ΟΛΜΕ θεωρεί απολύσεις και την μη πρόσληψη αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, λόγω της αύξησης του ωραρίου των μόνιμων καθηγητών).
Το αν τελικά η κινητοποίηση θα γενικευθεί, οδηγώντας σε αναβολή της εξεταστικής διαδικασίας, προς στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ληφθεί η απόφαση αυτή, αφού οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ διαφωνούν ακόμη επί των διαδικαστικών θεμάτων, δηλαδή εάν θα πρέπει οι καθηγητές των τοπικών ΕΛΜΕ που θα κληθούν να επικυρώσουν την πρόταση της Ομοσπονδίας να ψηφίσουν σε κάλπες ή με ανοικτή διαδικασία, όπως γινόταν ως σήμερα.
Η ΔΑΚΕ (της ΝΔ) πρότεινε ήδη να γίνει ψηφοφορία με κάλπη λόγω της βαρύτητας της διαδικασίας, αλλά οι αριστερές παρατάξεις στο Συμβούλιο έχουν διαφωνήσει. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διακόπηκε το ΔΣ της ΟΛΜΕ την περασμένη εβδομάδα με θέμα την κήρυξη απεργιών.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας τηρούν σήμερα σιγή ιχθύος αναμένοντας την απόφαση των συνδικαλιστών. Ωστόσο όπως έλεγαν πηγές από το κτίριο του Αμαρουσίου, η πλειονότητα των καθηγητών, ακόμη και αν τους προταθεί να συμμετάσχουν σε μια τέτοια απεργία, θα συναισθανθούν την κοινωνική τους ευθύνη και δεν μπλοκάρουν τις εξετάσεις. Διαφορετικά, όπως ήδη από χθες συζητείται, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη λύση από το να τους επιστρατεύσει.
Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναμένεται να τελειώσει αργά το απόγευμα της Πέμπτης.