Με «παράθυρο» στην κρίση που απειλεί την εφετινή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων μοιάζει η συνάντηση σήμερα, Τετάρτη, του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Οπως είναι γνωστό, η ΟΛΜΕ βρίσκεται μπροστά στη κήρυξη απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 17 Μαΐου, αντιδρώντας στην απόφαση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες από την επόμενη χρονιά.
Για τη απόφαση αυτή θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ την Πέμπτη, ενώ η όποια απόφαση ληφθεί, θα τεθεί στην κρίση των τοπικών ΕΛΜΕ της Ομοσπονδίας, τα μέλη των οποίων θα κληθούν στις 15 του μήνα, στη γενική τους συνέλευση, να εγκρίνουν ή όχι την κινητοποίηση.
Πάντως όλες οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, πλην του ΠΑΜΕ (που στηρίζεται από το ΚΚΕ), έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της κήρυξης απεργίας.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ υποστήριξαν στην συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας της περασμένης εβδομάδας, ότι ο κοινωνικές παρενέργειες μιας τέτοιας κινητοποίησης, θα ήταν τεράστιες και θα είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να στρέψουν την κοινωνία εναντίον του.
Σ’ αυτό το κλίμα ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να καλέσει τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, στο γραφείο του, αύριο το απόγευμα, στις 6.00, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της αύξησης ωρών και να τους ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του νέου σχολικού προγράμματος.
Κατά τα άλλα, τρεις ημέρες μετά τη επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές του Πάσχα, στις 15 Μαΐου, λήγουν τα μαθήματα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας.
Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουνίου.
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων καθώς και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης, για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Σε πορεία κινητοποιήσεων εισέρχονται, όμως, για το θέμα του ωραρίου και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη, 9/5, για να διαμορφώσει την εισήγηση, που θα καταθέσει στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες θα συγκληθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία θα προτείνει στα πρωτοβάθμια σωματεία την κήρυξη κινητοποιήσεων, με σκοπό την άρση της εφαρμογής της αύξησης ωραρίου στα ιδιωτικά σχολεία