Την Ανάσταση του Θεανθρώπου γιορτάζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εκατομμύρια πιστών έσπευσαν στις εκκλησίες για το «δεύτε λάβετε Φως» και το Χριστός Ανέστη με την αναβίωση εθίμων σε όλη την Επικράτεια.

Αναφορά στις δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. στο πασχαλινό του μήνυμα, τονίζοντας τη σημασία της ελπίδας και της δύναμης που φέρνει η Ανάσταση.

Στο αγιαστικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, προσκυνηματικό και ειρηνευτικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία των Αγίων Τόπων, αναφέρεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’.

Στη δυσμενή συγκυρία και στα δεινά που περνάει ο τόπος αναφέρεται στο πασχαλινό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι πρέπει «να διατηρήσουμε το κουράγιο και την ελπίδα μας».

Ολιγοήμερες αποδράσεις, κυρίως στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, πραγματοποιούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Όπως πάντα την ημέρα του Πάσχα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα επισκεφθεί ακριτικά φυλάκια.

Ο καιρός είναι σύμμαχος στο ψήσιμο του οβελία. Ζέστη και θερμοκρασίες έως 32 βαθμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 13 και 32 βαθμών, με λίγες νεφώσεις αυξημένες κατά τις απογευματινές ώρες. Εκείνες τις ώρες υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων στα ορεινά.

Σε δυτική και ανατολική Στερεά, τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο αναμένεται επίσης θερμοκρασία μεταξύ 14 και 32 βαθμών, με αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα πυκνώσουν από το απόγευμα, με πιθανότητα τοπικών καταιγίδων στα ορεινά.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 16 και 28 βαθμών (υψηλότερη κατά τόπους στην Κρήτη κατά μέχρι και 3 βαθμούς). Ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και ανέμους από βόρειες διευθύνσεις μεταξύ 4 και 5 βαθμών (για τα ανατολικά, τοπικά μέχρι και τα 6 μποφόρ).

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 30 βαθμών και ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί μεταξύ 4 και 6 μποφόρ.